1. Ellenőrzött, megbízható helyről vásároljunk gyümölcsfaoltványt.

Hiába juthatunk hozzá olcsóbban az illegális kereskedőtől megvásárolt szaporítóanyaghoz, ezek sok esetben nem erednek meg vagy nem a kívánt termést hozzák. Sőt akár fertőzött, beteg facsemetéket is eladhatnak nekünk.

Gyakori jelenség, amikor a szabadgyökerű gyümölcsfa oltványok gyökerén elszórva csomókat és daganatokat vehetünk észre, ami az agrobaktériumos gyökérgolyva betegség jellegzetes tünete. A beteg fák ültetés után 2-4 évvel legyengülnek, majd elhalnak. Nem beszélve arról, hogy a fertőzött fák helyét 3-4 évig pihentetni szükséges, mielőtt újra gyümölcsfa kerülhetne a területre.

Frissen telepített kajszibarack ültetvény

Frissen telepített kajszibarack-ültetvény.

2. Csakis olyan szaporítóanyagot vásároljunk meg, amely címkéjén szerepelnek az alábbi adatok:

A faj, a nemes és az alanyfajta neve, a termelő faiskola megnevezése és növény-egészségügyi regisztrációs száma, a növényútlevél felirat, a kategória ( magasabb szaporítási fokozatú Certifikált- kék színű címke, vagy tünetmentes C.A.C –narancssárga színű lehet), a növény-egészségügyi állapot (vírusmentes, -tesztelt, tünetmentes), a címke sorszáma, valamint az Európai Uniós zászló.

3. Figyeljünk a talajminőségre és a talajban élő rovarkártevőkre!

Amennyiben agyagos, kemény, levegőtlen a talaj érdemes nagyobb gödröt ásni és lazább talajjal, tőzeggel vagy más talajlazítóval feljavítani. Illetve használjunk rovarölő hatású talaj fertőtlenítőszert a talajlakó kártevők ellen. Hiszen a drótférgek és a cserebogár pajorok károsíthatják fáink gyökereit.

4. Fajtaválasztáskor ügyeljünk a részletekre!

A fajta megválasztása előtt gondoljuk végig, hogy milyen növényvédelmi módszereket szeretnénk alkalmazni gyümölcsösünkben. Amennyiben biokertet szeretnénk, vásároljunk a betegségekkel szemben ellenállóbb, rezisztens fajtákat. Szintén fontos utánajárni, hogy az adott fajta öntermékeny, vagy szükség van porzó fajtára is.

Továbbá érdemes az alapján is választanunk, hogy a gyümölcsöt mire szeretnénk majd felhasználni: frissen fogyasztva, lekvárnak, cefrének… stb. Mert a fajták között jelentős különbségek lehetnek az eltarthatóság illetve a zamatosság terén is, ami meghatározó lehet a döntés meghozatalakor.

konténeres gyümölcsfa ültetése

A konténeres gyümölcsfák ültetése jóval egyszerűbb – a kezdő kertészeknek ajánlott ennek a használata.

5. Döntsük el, hogy konténeres, földlabdás vagy szabadgyökerű legyen az oltvány.

A konténeres és a földlabdás szaporító anyag kezdő kertészeknek ajánlott. Habár jóval drágább, mint a szabadgyökerű oltvány, de nagy előnye, hogy az év fagymentes időszakában bármikor ültethető és biztonságos az eredése. Viszont a szállítása jóval nehézkesebb és a gyökérzetet sem tudjuk szemrevételezni.

A szabadgyökerű gyümölcsfák lényegesen olcsóbbak. Azonban hazaszállításuk, ültetésig történő tárolásuk és ültetésük is körülményesebb konténeres társaiknál. A szabadgyökerű gyümölcsfák gyökerét ne hagyjuk kiszáradni ültetésig, és ne felejtsük el a gyökereket kissé visszavágni ültetés előtt. Ezzel elősegítve az eredésüket.


6. Vegyük figyelembe a gyümölcsfák területigényét!

Ültetéskor ügyeljünk arra, hogy fáinknak a későbbiekben is legyen elég helye fejlődni, terebélyesedni. A fák ne helyezkedjenek el túl zsúfoltan egymás mellett. Meghatározó lehet ebben a választott koronaforma is.

7. Gondoskodjunk a tápanyag-utánpótlásról!

Ültetéskor a gödör aljába helyezzünk egy vastag réteg komposztot vagy szerves trágyát, esetleg tartós hatású, lassú lebomlású műtrágyát. Majd erre kerüljön egy kevés föld, úgy, hogy a gyökerek ne érintkezzenek közvetlenül a tápanyag réteggel.

8. Alaposan öntözzük be a frissen elültetett fácskákat!

Szabadgyökerű gyümölcsfák ültetésekor különösen fontos, hogy nagy mennyiségű vízzel beiszapoljuk a talajt. Azaz a gyökerek közé mossuk be a földet. A konténeres illetve földlabdás fák esetében erre nincs szükség, de az öntözés itt is elmaradhatatlan.

gyümölcsfa metszés

A metszési sebek utat nyithatnak a kórokozóknak.

9. Ne metsszük vissza az ágakat, csak tavasszal!

Őszi telepítés esetén elegendő tavasszal visszametszenünk a faágakat. Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a télen lehetnek erős fagyok, amik negatív hatással lehetnek gyümölcsfáink vékony ágaira, amelyek még könnyen visszafagyhatnak. Illetve a metszési sebek utat nyithatnak a kórokozók bejutásának is a növényekbe.

10. Használjunk törzsvédőt!

Télen a mezei nyulak előszeretettel fogyasztják a fiatal fák kérgét. Emiatt a gyümölcsfák könnyebben elfagynak, illetve kiszáradnak.

A gyümölcsfák és a szőlő aktuális, őszi teendőiről – köztük a lemosó permetezésről – előző cikkünkben írtunk.