Június 2-án került megrendezésre a Magyar Paradicsom Napja 2023 hajtatott paradicsomtermesztési szakmai nap – írja a fruitveb.hu

paradicsom

35 háttéripari cég és inputanyag-szolgáltató a legújabb technikákat, technológiai megoldásokat, innovatív fajtákat mutatta be – fotó: pixabay.com

Az ágazat legfontosabb kérdéseiről volt szó

Nagy érdeklődés övezte a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács hajtatott paradicsom szakmai napját. Előzetesen több mint 200-an regisztráltak az ágazat legfontosabb kérdéseit taglaló rendezvényre.

Az elismert hazai és külföldi előadók a legfrissebb információkkal szolgáltak a paradicsomhajtató kertészeket, termelői szervezeteket foglalkoztató témákban. A rendezvényen kiállító 35 háttéripari cég és inputanyag-szolgáltató a legújabb technikákat, technológiai megoldásokat, innovatív fajtákat mutatta be, hogy a hajtató kertészek eredményesebben, jövedelmezőbben termelhessenek. Tevékenységüket segíthetik a kiállító pénzintézetektől kapott tanácsok is.


paradicsom

Hazánk is szereplője lett a nemzetközi paradicsompiacnak, exportunk eléri a 14 ezer tonnát – fotó: pixabay.com

Egyre több paradicsom érkezik az EU-ba

Gubacsi Zoltán, FruitVeB alelnöke köszöntötte a résztvevőket, aki elmondta, hogy a támogatási és kedvező hitellehetőségeknek is köszönhetően az utóbbi években bő 110 hektárral nőtt növényházi paradicsom területe, így ma már meghaladja a 310 hektárt.

A megtermelt 150-160 ezer tonna a paradicsomnak a 75-80%-a bogyós és fürtös típus, a maradék cseresznye- és koktélparadicsom.

A hajtatott paradicsom termelői átlagára nemcsak hazánkban, hanem az egész Európai Unióban folyamatosan növekszik. Az összes európai uniós termésmennyiség ugyanakkor csökken, és ezzel párhuzamosan egyre több paradicsom érkezik az EU-ba, főként Marokkóból (70%), illetve Törökországból és Tunéziából. De már hazánk is szereplője lett a nemzetközi paradicsompiacnak, exportunk eléri a 14 ezer tonnát.

paradicsom

A zöld megállapodás nyomán életbe lépő újabb jogszabályok majd alapjaiban határozzák meg a mezőgazdasági termelést – fotó: pixabay.com

Növelni kell a termesztés hatékonyságát

Apáti Ferenc, a FruitVeB elnöke arra világított rá, hogy gazdasági számítások szerint az utóbbi 4-5 évben 70-80%-kal emelkedett a paradicsomhajtatás egy hektárra vetített összes termelési költsége, és az amortizációval együtt az már eléri a 160-180 millió forintot. A jövedelmezőség érdekében ezért a kertészeknek tovább kell növelniük a termesztés hatékonyságát. A paradicsomhajtatók azonban jó úton játnak.

Dr. Mezei Dávid, az MBH Bank Nyrt. Agrárkapcsolatok és Agrártámogatások Központ vezetője a támogatások és fejlesztések blokkban jó hírként közölte, hogy a fő jegybankok kamatemelési hulláma nagyjából a végéhez ért, és "e téren mi sem lógunk ki a sorból, nálunk is kamatcsökkentés várható, ami kedvezhet az újabb beruházásoknak."

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az unió úgynevezett zöld megállapodása nyomán életbe lépő újabb jogszabályok (például a növény- és talajvédelemre vonatkozóan) alapjaiban meghatározzák majd a mezőgazdasági termelést. De az Európai Bizottság a fogyasztói szokások befolyásolását is célul tűzte, így a húsfogyasztás csökkentését, ami a zöldség-gyümölcs ágazat malmára hajthatja a vizet – írja a fruitveb.hu