A vakondok akkor jelennek meg a kertben, amikor bőségesen akad számukra táplálék. A kis földtúró a talajban lakó lárvákat, gilisztákat és rovarokat fogyasztja, amelyek egy része az ápolt gyepet és a veteményt is tönkre tudják tenni. Éppen ezért a vakondtúrás megjelenésével kettős problémát kell kezelni. Magát a kiváltó okot, azaz a talajkártevőkkel is fel kell venni a harcot, és a vakondot is távol kell tartani a kerttől. De mit tehetünk, hogy az udvar ne váljon vakondtúrássá?

1. Talajfertőtlenítés

A vakond megjelenése kiváló indikátora a közelgő bajnak. Valószínűleg a kertben felszaporodtak a talajlakó kártevők, mint a drótféreg, pajor, mocskos pajor stb. Elsősorban ezektől célszerű megszabadulni. Biológiai módszerként megemlíthető a szudáni fű. Ez egy intenzíven növekedő növény, melynek kártevőűző hatása van. Érdemes lenne az egész területet bevetni vele és egy évet pihentetni – tanácsolja Molnár-Gábor Éva kertészmérnök.

Vakondtúrások a kertben.

Kiterjedt járatrendszerével a vakond képes teljesen aláásni a kertet – fotó: Pixabay

Kémia módszerként használhatóak különböző talajfertőtlenítő szerek, mint például a teflutrin vagy cipermetrin alapú rovarölő talajfertőtlenítő granulátum. Kiváló megoldást nyújtanak a ricinust tartalmazó szerves trágyák. Granulátumos termékek akár 3 hónapig is kifejtik hatásukat, miközben hasznos tápanyagaikkal segítik a gyep és a konyhakert egészséges fejlődését.

2. Vakondháló

Az egyik legismertebb és leginkább vitatott megoldás a vakondháló. Noha megvédi a gyepet a földkupacok keletkezésétől, ha helytelenül van lerakva, ki tudja hordani alóla a földet a vakond. Így a gyep gyökérállománya a vakondsztráda mennyezetéről lelógva szabadon áll. Ez pedig a pázsit kiszáradásához vezet, hiszen sem tápanyagot, sem vizet nem tud a levegőben lógó gyökereivel felszívni. Ez akkor fordulhat elő, ha a hálót közvetlenül a gyepszőnyeg alá telepítik. A helyes lerakásnál legalább 20-30 cm földnek kell a hálóra kerülnie. Ez azonban jelentősen megdrágítja a beruházást.

Vakond előbújik az üregéből.

Védekezés közben ne feledjük, a vakond védett és hasznos állat – fotó: Pixabay

A másik komoly hátránya, hogy évtizedekre bebetonozza a háló a kert megjelenését. Nem tudsz újabb cserjéket, fákat ültetni, hiszen ahhoz a háló egységét meg kell bontani. Azzal pedig a vakond is szabad utat kap. Csak olyan helyekre ajánlott a háló telepítése, ahol hosszútávra tervezik a díszkert arculatát. Komoly hátránya még, hogy a műanyag háló valószínűleg soha nem fog lebomlani, így évszázadokon át károsíthatja a talajt. A konyhakertbe vakondháló elhelyezés pedig egyáltalán nem kivitelezhető a rendszeres talajmunka miatt, nem beszélve a költségekről.

3. Vakondriasztó csapdák

Sokan csak akkor kezdenek el foglalkozni a vakondproblémával, amikor már ott éktelenkednek kertben a földkupacok. Ekkor kerülnek elő a különböző ultrahangos riasztók, csapdák, füstpatronok. Sokan esküsznek a leásott sörösüvegre, melynek a földből kiálló nyaka a szél hatására fütyülő hangot ad ki, amit nem díjaz a vakond.

A sörösüveges megoldás modern változata az ultrahangos vakondriasztó. Az eszközt a járatokba kell elhelyezni, a tetején lévő napelemnek köszönhetően állandó rendszerességgel ad ki magas frekvencián sípoló hangot, mely elzavarja a hivatlan vendégeket.

A vakond előbújik a kertben.

A vakond védett állat, eszmei értéke 25.000 Ft – fotó: Pixabay

Vakondűző gázpatronokat is forgalmaznak, melyek mérgező füsttel töltik meg az alagutat, és a vakondok elűzését ígérik. Fontos tudni azonban, hogy hazánkban a vakond védett állat, eszmei értéke 25.000 Ft. Így az életük kioltására alkalmas módszereket inkább kerüljük.

4. Vakondriasztó granulátum

Egy fokkal hatékonyabb megoldás, a kert köré egy láthatatlan „várárok” létesítése. Ennek kiváló eszköze a ricinus tartalmú granulátum. A ricinus illata taszítja a vakondot, így a védvonal megközelítését is elkerüli inkább. Ezek a szerek általában 4-6 hétig tartják hatékonyan távol a vakondokat. Ez elsősorban preventív megoldás, amennyiben a szomszédban megjelenik a vakond. A granulált termékeket a talaj felszínén kézzel vagy csepegtetővel kell eloszlatni.

5. Vakondriasztó növények ültetése

A nagy sárfű, avagy vakondűző fű (euphorbia lathyris) gyökere riasztó hatású anyagot választ ki. A kertben, elszórtan ültetett növény nem engedi a vakondok megtelepedését. Viszont a növény erősen mérgező, ezért ne használjuk ott, ahol kisgyermekek hozzáférhetnek! Hatásos lehet még a kutyatejfélék családjába tartozó ricinus, nárcisz vagy tűzliliom. Ezekkel a kerted nemcsak vakondtúrás mentes lesz, hanem csodálatosan szép is.

+1 Otthon is fellelhető, filléres megoldások

Vannak, akik az otthon is fellelhető, filléres megoldásokra esküsznek. Ilyenek például a kávézacc, a fokhagyma vagy egyéb erős illatű fűszerek. Mindegyikben közös, hogy a járatokba kell tenni őket és az illatuk elriasztja a vakondot. Ráadásul még környezetkímélők is.

Fontos leszögezni, hogy 100 százalékos megoldás nincs, bármennyire is szeretnénk. A vakondok sem egyformák, ami az egyik helyen bevált, az nem biztos, hogy másutt is hatékony lesz. Pont ezért, ha az egyik módszer nem bizonyul eredményesnek, ki kell próbálni egy másikat. Azonban, ha hosszútávú megoldást szeretnénk a talajfertőtlenítés elengedhetetlen!