Mi okozza a tulipán virágának tarka mintázatát?

Az alábbi képeken is látható tulipán virágokon bekövetkezett színváltozást a tulipán színtörés vírus okozza (Tulip breaking potyvirus, TBV). Azonban a vírus nem csak a virág színét másítja meg, hanem a leveleken is párhuzamosan húzódó klorotikus, csíkozott elváltozást okoz és a színük is világoszöldé vagy szürkészöldé halványul.

A vírussal fertőzött tulipánok általában egy-két héttel később virágoznak egészséges társaiknál, illetve kisebb, csökevényesebb virágokat hoznak. A beteg növények gyökérzete is meggyengül, fejletlenebbé válik, emiatt a vírusos hagymák pár év alatt leromlanak, majd végezetül elpusztulnak.

Tulipán színtörés vírus a virágon

Ez a különlegesen tarka tulipán virág a jellegzetes tünete a tulipán színtörés betegségnek.

Hogyan fertőződik meg TBV vírussal a tulipán?

A fertőzés forrása a tulipán hagyma, amiben a vírus képes áttelelni. Majd az utódhagymákba és a fiókhagymákba is öröklődik, melyből később beteg növények fejlődnek. A beteg növényekről a levéltetvek terjesztik tovább a kórokozót szívogatásuk során. Továbbá a virágok szedése közben is továbbadhatjuk a betegséget az ollóra vagy kezünkre tapadt növényi nedvvel.

Tulipán vírusa

TBV vírussal fertőzött és egészséges tulipánok.

Hogyan védekezhetünk tulipán színtörés vírusa ellen?

Mivel a növények vírusos betegségeire nincs gyógymód, csak megelőzéssel védekezhetünk ellenük. Célszerű a tünetes virágokat a hagymájukkal együtt kiemelni a földből és megsemmisíteni. A virágok szedése közben pedig fertőtleníteni a kezünket szappanos vízzel vagy a vágóeszközt hypós oldattal. A fertőzés terjedését továbbá a levéltetvek gyérítésével is megakadályozhatjuk.