Az idei áprilisi, szokatlanul erős fagyok óriási károkat okoztak Franciaország szőlőültetvényeiben – írja a theguardian.com. Az ország szinte valamennyi nagyobb borvidékét egyformán érintő és szokatlan időben érkező fagyok miatti terméskiesés jelenleg kétmilliárd euróra becsülhető, mivel a francia bortermelő egyesületének becslése szerint az ország szőlőtermésének legalább egyharmada elpusztult, de a fagyok a gyümölcstermést is erősen megdézsmálták.

Ez azt jelenti, hogy hiába próbálták éjszakákon keresztül fáklyák és tüzek ezreivel őrizni, és menteni a remélt idei termést, gyakorlatilag sok ezer francia szőlő- és gyümölcstermesztő ez évi teljes jövedelemforrása pusztult el.

szőlő

Aggódnak a francia szőlősgazdák a tavaszi fagykárok miatt – Fotó: pixabay.com

Macron elnök – szolidaritását kifejezve – egy sokkoló éjszakai felvételt tett közzé egy fáklyaerdővel megvilágított ültetvényről. Julien Denormandie, francia agrárminiszter szerint ez a súlyos fagykár az ország szempontjából a 21. század eddigi történetének legnagyobb katasztrófáját jelenti. A francia kormány első lépésben egymilliárd eurót ajánlott fel a károk enyhítésére, ez azonban teljes kármentést nyilvánvalóan nem jelent.