A jövő évben a hektáronkénti termés várhatóan csökken, viszont az almatermesztés sikerein felbuzdulva telepített új ültetvények egy része termőre fordul, így a túltermelés veszélye továbbra is fennáll. A túltermelés pedig a magyar alma árára is hatással lehet, ahogy idén is tapasztalhattuk, az egyre csökkenő felvásárlási árat.

A lengyel termelők abban bíznak, hogy a kormány és az EU talál valamilyen megoldást a megsegítésükre, vagy legalább a veszteségeik kompenzálására.

alma

A bioalmát jóval magasabb áron lehet eladni, bár a termelés költségei sem alacsonyak – fotó: MTI

Vannak azonban olyanok is, akik az állami vagy uniós támogatás mellett maguk keresik a megoldást. Egy, a biotermesztésre szakosodott vállalkozás szakértői jelenleg a világban sorra járják a kiállításokat és vásárokat, új értékesítési lehetőségeket keresve, főleg az ázsiai országokban (pl. Indiában).

Ezzel a megoldással a lengyel termesztők közül többen is próbálkoznak, mivel jelenleg a bioalma kilójáért a nemzetközi piacokon a normál termék árának akár a háromszorosát is megfizetik, bár az előbbinek az előállítása is természetesen jóval többe kerül. Minden esetre a jövő évtől kezdve Lengyelországban várhatóan megnövekszik a bioalma-termesztők és -forgalmazók száma.