A USD Analytics legfrissebb elemzése a növényifehérje-szektor stabil növekedését jósolja a következő hat évben, ami a fogyasztók egészségügyi, fenntarthatósági és állatjóléti megfontolásokat figyelembe vevő döntéseiből adódik. A leggyorsabb növekedést a borsófehérje produkálhatja pozitív tulajdonságainak köszönhetően – írja a prove.hu.

Az elemzés szerint a növényi alapú alternatív fehérjeforrások piacán 8,1 százalékos éves növekedési rátával lehet számolni 2030-ig.

„A fogyasztók egyre tudatosabb hozzáállása és a növényi étrend fenntarthatósági és egészségügyi előnyei viszik előre a szektort. Az egészségtudatosság vagy az állatjóléti és fenntarthatósági aggályok miatt egyre többen fordulnak a növényi fehérjeforrások felé. A vásárlók a tiszta, természetes, feldolgozatlan alapanyagokat használó termékeket keresik. A gyártók emiatt egyre jobban hangsúlyozzák ezeket a tulajdonságokat. Emellett hangsúlyt fektetnek a termékek marketingjére is, hogy egészségesebb és fenntarthatóbb alternatívaként tüntessék fel a növényi fehérjéket a húsokkal szemben. A vegetarianizmus és veganizmus elterjedése, kiegészülve a növényi étrendnek tulajdonított egészségügyi előnyökkel, lendületben tartja a szektor piaci növekedését" – olvasható az elemzésben.


Számos cég fektet egyre nagyobb hangsúlyt a kutatásra és fejlesztésre. A legfőbb cél, hogy a növényi termékek által kiváltott ízérzés minél közelebb kerüljön ahhoz, amit az állati verzió nyújt.

A vizsgált növényi fehérjeforrások közül várhatóan a borsófehérje esetében lesz tapasztalható a legnagyobb növekedés a következő években, ami a növény számos pozitív tulajdonságának köszönhető: az ételallergiával rendelkezők is nyugodtan fogyaszthatják, könnyen emészthető, termesztése pedig alacsony környezeti károkozással jár, és általában GMO-mentes.