Az USA-ban kinemesített „Florida gyöngye" szamócát a bevezető kísérletek után a legutóbbi szezonban Floridában és Kaliforniában már több mint 100 hektáron kezdték termeszteni – olvashatjuk a hortidaily.com angol nyelvű hírportálon.

A Floridai Egyetem vizsgálatai és a spanyol kísérleti termesztés alapján a rövidnappalos új fajta – amelynek érett bogyója fehér, kissé rózsaszínbe hajló színű – egyike a jelenleg termesztett kimagasló teljesítményű fajtáknak. A magas keresletre való tekintettel a „Florida gyöngye" próbatermesztése már Európában és a Közel-Keleten is megkezdődött, a következő kampányban pedig 30 millió palántát terveznek ültetni belőle Spanyolországban, 2023-ban pedig megkezdődik a déli féltekén történő termesztés.


A fajta több előnyös tulajdonsággal rendelkezik, nevezetesen a palánták kiültetése után 50-60 nappal szüretelhető, egy tőről átlagosan 900–1200 gramm megfelelően szilárd konzisztenciájú gyümölcsöt lehet leszedni, amelyek 6 napig könnyen eltarthatók, és a kiváló ízanyag  (8,1 Brix fok cukortartalom) mellett magas vitamintartalmukkal tűnnek ki. Fentiek alapján az új fajta termesztésének és fogyasztásának gyors terjedésére lehet számítani.

szamóca

A palánták kiültetése után 50-60 nappal szüretelhető – A kép csupán illusztráció (Pixabay)

A fajta tulajdonosa, az Emco Cal vállalat a forgalmazást kevés számú, megbízható terjesztő kezébe kívánja adni, akiknek szigorú minőségi irányelveket kell követniük annak érdekében, hogy csak a legjobb minőségű gyümölcs kerüljön a piacra. A hivatalos terjesztők adatait rövid időn belül közzéteszik. A cserépbe ültetett, illetve meztelen gyökerű fajták értékesítése már ebben az évben megkezdődik.