Jogszabályi kötelesség betartani és betartatni a biztonságos munkavégzést

A kerti gépek professzionális felhasználói körében gyakran tapasztalható, hogy túlzott magabiztossággal használják a nagyteljesítményű gépeket, szemet hunynak a gyártók által javasolt biztonsági előírások és figyelmeztetések felett, illetve nem viselik az ajánlott védőeszközöket sem. Pedig jogszabály írja elő körükben használatukat.

Az 1993. évi XCIII. munkavédelmi törvény rögzíti az erre vonatkozó előírásokat, amikor kimondja: „a veszélyforrások ellen védelmet nyújtó egyéni védőeszközöket meg kell határozni, azokkal a munkavállalókat el kell látni, rendeltetésszerű használatukra a munkavállalókat ki kell oktatni és az egyéni védőeszközök rendeltetésszerű használatát meg kell követelni”.

STIHL

Különösen fontos, hogy a láncfűrészek és a motoros fűrészek használatakor minden védőfelszerelést viseljünk. Amennyiben ugyanis ezt elmulasztjuk, súlyos sérüléseket, akár maradandó károsodásokat is szenvedhetünk. A STIHL szakértői összegyűjtöttek négy olyan védőfelszerelést, amelyek használatával jelentős mértékben csökkenthető a balesetek száma.

1. FUNCTION Universal fejvédő sisak

A felpattanó fadarabok miatti szem- és arcsérülést arcvédővel – amely lehet plexi vagy rács kialakítású – ellátott védősisakkal tudjuk megelőzni, a hallásvédő pedig a zajterhelés okozta halláskárosodásokat előzi meg. A FUNCTION Universal fejvédő sisak minderre egyszerre szolgál jó megoldással, könnyű kialakításának és arcvédőjének köszönhetően biztonságos használatot garantál, a vékony fülvédők pedig a kényelmes használat mellett jó zajvédelmet is biztosítanak.

fejvédő sisak

2. FUNCTION DuroGrip munkakesztyű

A kéz sérüléseinek megelőzése kizárólag jó minőségű munkakesztyűvel lehetséges. A FUNCTION DuroGrip nylon kötött kesztyű csúszásmentes kialakításáért a tenyér részen elhelyezett poliuterén réteg felel. A kesztyűt jól szellőző anyagból készítették, így használatra nyirkos körülmények között is alkalmas.

STIHL munkakesztyű

3. FUNCTION ERGO derékszorítós nadrág

A fakitermelés és darabolás során a leggyakrabban lábsérülések következnek be a motorfűrészek használata közben, amelynek nagyon súlyos következményei is lehetnek. Éppen ezért elengedhetetlen a vágásbiztos nadrág viselése. A FUNCTION ERGO derékszorítós nadrág kiemelkedő strapabíró képességgel rendelkezik, tanúsított vágásvédelme pedig biztonságos használatot szavatol. Modern szabással, olajzöld és élénk narancssárga színekben is megvásárolható. A kényelmi funkcióját fokozzák rugalmas betétei, szellőzőnyílásai, megerősített térdrésze, a jó láthatóságot pedig fényvisszaverő csíkjai biztosítják.

munkavédelem

4. FUNCTION bőrbakancs motorfűrészes munkához

Az acélbetétes bőrbakancs feladata, hogy megakadályozza a láb sérüléseit. A STIHL által kereskedelmi forgalomba hozott FUNCTION bőrbakancs külső anyaga magas minőségű, víztaszító marhabőr, a kényelmes viseletet a jól szellőző textilbélések és a párnázott szárrész teszi lehetővé. A strapabíró-képességét fokozzák az orr-részen található kopás- és dörzsölődés elleni betétek, a biztonságos munkavégzést pedig a csillapító hatású, csúszásmentes talpak szavatolják.

További információkért látogasson el a www.stihl.hu weboldalra vagy nézzen szét online lapozható katalógusunkban. Kérdéseivel természetesen fordulhat a STIHL szakkereskedésekben dolgozó kollégákhoz is. Szakkereskedéseink listáját megtalálja a www.stihl-shop.hu oldalon.