Ahogyan számos iparágban, úgy a mezőgazdaságban is folyamatos a különböző robottechnológiák térhódítása. Nem csupán a világ távolabbi pontjain, hanem itthon is, egészen pontosan Szentes környékén, az Árpád-Agrár Zrt. üvegházaiban. Az újonnan munkába álló permetező robotok nem az első ilyen autonóm eszközök hazánkban, de mindenképpen figyelemre méltó újításnak számítanak és egyenes utat képviselnek a jövő digitális és precíziós agráriuma felé.

Permetező robot az Árpád-Agrár Zrt. üvegházában – fotók: Arany Sándor Gábor

Benedikti Tamás telepvezető, agrármérnök szerint a robotok alkalmazásának igen nagy szerepe van a munkafolyamatok hatékonyságában és a precíz gazdálkodásban.

permetező robot

– Ezek itt permetező robotok, amelyek teljesen önállóan be tudnak menni az útba, a növények közé és lepermetezik őket.

Egy érintőképernyős eszközzel, 9 program beállításával működtethető. Meg tudjuk adni, hogy hány fúvóka megy egyszerre, milyen gyorsan, ő beállítja magának a víznyomást és, ha én beírom, hogy 1000 liter permetszert szeretnék kijuttatni egy hektárra, mindezt hány úton, akkor e szerint dolgozik.

Gyakorlatilag az adatok megadását követően a robot kiszámol mindent. Úgy látjuk, hogy háromszor annyit tudunk permetezni, mint eddig.

Egy-egy délután 1 hektár területet tudtunk lepermetezni, ezzel már menni fog a 2-3 hektár is egy délután, tehát ez óriási segítséget jelent. – nyilatkozta Benedikti Tamás.

Mennyi kézi erőt váltotok ki a robotokkal?

Eddig két ember permetezett, most már egy is elég lesz és egy délután folyamán kétszer annyi területen.

Permetező anyagot is spóroltok ezzel?

Biztos, hogy sokkal pontosabb lesz, oda fog kijutni a permetszer, ahova kell, egyenletes sebességgel és nyomáson, ami azt is jelenti, hogy a permetszer terítése is sokkal egyenletesebb lesz.

Milyen jövőt ígér az agráriumban a robotok munkába állítása?

Úgy gondolom, hogy e nélkül ma már nem lehet gazdálkodni, mindenképpen ez a jövő. A robotok elterjedése már ma is látható a világban, számos kiállításon lehetett velük találkozni, például szedőrobotokkal is, ami egy pár év múlva szintén itt lesz.

A robottechnológiákról még nem mondható el, hogy olcsó automatizált berendezések, de ha azt vesszük alapul, hogy milyen nagy szenzációnak számított a mobiltelefon vagy a síkképernyő és mennyibe került egykor és mennyibe kerül most, akkor talán remélhetjük, hogy az elterjedésük árcsökkentéssel is jár, legalábbis megfizethetővé válik minden gazdálkodó számára.

Előnyeik már bizonyítottak, ezek közül csak néhányat érdemes talán kiragadni:

  • a robotok alkalmazása bevétel növekedést eredményezhet
  • csökkenthetik a környezet terhelését
  • használatukkal egyenletes a termelés és kevesebb hulladék keletkezik
  • szerepük van a teljesítmény növelésében
  • a robotok a precíziós gazdálkodás részei
  • fontos résztvevők a termelésben, a feldolgozásban és a forgalmazásban
  • élelmiszerbiztonság (világviszonylatban a növekvő népesség kiszolgálása)

A robotok potenciális lehetőségeket kínálnak, talán nem is véletlen, hogy az űrkutatásban, az autóiparban, az egészségügyben, a mezőgazdaságban, a háztartásban számos kutatást és fejlesztést erre alapoznak. A drónok és a robotok világát éljük, amely folyamatosan fejlődik, és amellyel lépést kell tartanunk ahhoz, hogy versenyképesek maradhassunk.

Szerző: Both Ildikó