Az abszolút száraz időszakban és több hullámban érkező fagy éppen a termésképződés időszakában érte az almafákat, és annak hatására a gyümölcsök nagy része lehullott, a megmaradt gyümölcsök minősége pedig jóval gyengébb a tavalyinál – írja a freshplaza.de német nyelvű hírportál.

A fagykár az egyes körzetekben eltérő mértékű, és kedvező időjárás esetén a károk még mérsékelhetők, az azonban biztos, hogy az elmúlt évi, 5 millió tonna körüli termésnek legfeljebb csak 20-25 százalékára lehet számítani, mivel például az egyik legnagyobb termelő, M. Marawan ültetvényeiben átlagosan négy-öt szem alma maradt a fákon.

alma

Az elmúlt évi, 5 millió tonna körüli termésnek legfeljebb csak 20-25 százalékára lehet számítani – fotó: Pixabay

A tavalyi mennyiséghez hasonló exportól pedig a lengyeleknek még álmodniuk sem nagyon lehet, legfeljebb egy minimális mennyiséget tudnak külföldön értékesíteni, így az exportbevétel kiesése nemzetgazdasági szinten is nagyon komoly veszteséget jelent. Ugyanakkor ebben az évben az alma ára a lengyel piacon jóval magasabb lesz a tavalyinál, ami talán egyes vállalkozókat megmenthet a csődtől.