Mindezen problémák orvoslására az eddigieknél hatékonyabb megoldást kínál a Summit-Agro gyomirtó szerének, a PLEDGE 50 WP -nek alkalmazása. A készítmény hatóanyaga a flumioxazin, amely a herbicid fejlesztések új irányát képviselő ún. „PROTOX - inhibitorok” csoportjába tartozik, így hatásmódjában eltér e növénykultúrák gyomirtásra általánosan használt szerekétől. Tulajdonságait tekintve egy kettős (perzselő és tartam) hatású szelektív gyomirtó szer, amely hatását a talajon és a levélen keresztül egyaránt kifejti. Hatásmódjára jellemző, hogy a kezelés idején, a területen lévő kikelt gyomokat leperzseli, a később csírázó gyomnövények pedig a talaj felszínén kialakuló filmszerű herbicid réteggel érintkezve pusztulnak el.

 

A alkalmazásának előnyei

 

  • Hatékonyság: a legfontosabb magról kelő kétszikű gyomokat jól irtja, beleértve a rezisztens (triazin, karbamid) biotípusokat is. Emellett a föld feletti hajtások leperzselésével évelő kétszikű fajokat is jelentősen visszaveti fejlődésükben. Talajon keresztüli tartamhatása révén, pedig hosszú távon biztosítja az ültetvény gyommentességét!
  • Megbízhatóság: hatása gyors és a hőmérséklettől független, ezért kedvezőtlen időjárási körülmények között is eredményesen használható. Csapadékfüggősége más talaj herbicidekhez viszonyítva kevésbé jelentős. A hatóanyag aktiválódásához és a megfelelő hatás kifejtéséhez a kezelést követő két héten belül mindössze 4-5 mm-nyi csapadék is elegendő!
  • Biztonság: alacsony, „grammos” dózisa és talajban való csekély lemosódása miatt kevésbé terheli a környezetet. Felhasználása során káros utóvetemény hatással nem kell számolni, így akár az ültetvény felszámolásának évében is kijuttatható. Kedvező környezetvédelmi megítélése mellett toxikológiai paraméterei is megfelelőek.
  • Rugalmasság: a terület gyomviszonyaihoz igazodva bármely más gyomirtó szerrel jól keverhető. Mivel nem szívódik fel a növényben – azok elfásodott törzsén perzselést nem okoz - ezért a „nem kívánatos” törzshajtások, tősarjak eltávolítására is kiválóan alkalmas!
  • Gazdaságosság: könnyen kezelhető (5x80 és 2x400 grammos) vízoldható csomagolásban kerül forgalomba. Igen kedvező árfekvésének köszönhetően, pedig önmagában és kombinációban alkalmazva sem drágítja meg a gyomirtási technológiát.

Hogyan használjuk a -t szőlőben és gyümölcsösben?

A PLEDGE 50 WP 3 évesnél idősebb (fásodott törzsű) ültetvényben használható fel, évi két alkalommal, elsősorban a magról kelő kétszikű (széles levelű) gyomnövények ellen.

  • Ez a készítmény egyik nagy előnye, hiszen így nemcsak kora tavasszal, a rügyfakadás előtt, hanem a vegetációs időszakban is bármikor felhasználható. Dózisa szőlőben és almástermésűekben 0,3 kg/ha (sorkezelésre számolva mindössze 100 g/ha!) csonthéjasokban pedig 0,2 kg/ha (sorkezelés esetén 70 g/ha), amelyet a megfelelő permetlé fedettség miatt célszerű legalább 300 l/ha vízzel kijuttatni.
  • Mivel a szer a kultúrnövény levelére kerülve nem szívódik fel, így nem befolyásolja károsan a következő évi rügydifferenciálódást.
  • A hatásspektrum kiszélesítése érdekében a magról kelő vagy évelő egyszikű és az évelő kétszikű gyomnövények ellen a szelektív és/vagy totális gyomirtó szerek engedélyezett dózisaival tankkombinációban javasolt kijuttatni.
  • További hatásfokozás céljából – kifejezetten száraz viszonyok mellett illetve túlfejlett, nehezen irtható gyomok jelenléte esetén – nedvesítő szerrel kombinálva célszerű alkalmazni! Elmúlt évi vizsgálataink alapján erre a célra az ismert készítmények közül – a „költséghatékonyságot” is szem előtt tartva – különösen az Actirob B (1 l/ha) és az Agropon (3 l/ha) használata javasolható.
  • A kezelések hatékonysága és biztonságossága nagyságrendekkel növelhető az Auditker Kft.-vel közösen erre a célra kifejlesztett „Pledge-Spray” elnevezésű speciális, sávos szóró keret alkalmazásával, amely bármely univerzális erőgépre felszerelve üzemeltethető. A sorpermetező kerettel kapcsolatos további információkért hívja a 76/484-378-as telefonszámot.

A fenti gondolatokat összegezve egyértelműen megállapítható, hogy a szőlő és gyümölcskultúrákban való engedélyezésével egy olyan sokoldalú és gazdaságos gyomirtó szer kerül a gyakorló kertészek kezébe, amely kedvező tulajdonságainak köszönhetően - az ágazat jelenlegi jövedelmezőségi viszonyait is figyelembe véve - az eddigieknél hatékonyabban képes megvalósítani a szőlő és gyümölcskultúrák hagyományos és integrált gyomszabályozását!

Dr. Magyar László

Summit-Agro Hungaria Kft.