Az abamectin hatóanyag jelenleg érvényes EU MRL értékeinek felülvizsgálata megtörtént

Az erről szóló határozat hamarosan hivatalos közzétételre kerül és a közzétételtől számított 20. naptól kötelezően alkalmazandó minden EU tagállamban, így Magyarországon is - írja a nak.hu a tájékoztatójában.

A NAK információi a Vertimec Pro és a Voliam Targo engedélyokiratok ennek megfelelően módosításra kerülnek és 2023 márciusától már csak az új engedélyokiratok szerint lesznek felhasználhatók.

alma ültetvény

Az abamectin hatóanyagú készítmények permetezőszerként várhatóan 2023 márciusától nem használhatók az alma esetében sem – fotó: pixabay.com

Várható módosítások az abamectin hatóanyag esetében

A korlátozás következtében az alma, körte, birs, naspolya, saláta, zeller, petrezselyem, szamóca jelenleg érvényes abamectin MRL értékei törlésre kerülnek, ezen kultúrákban abamectin hatóanyagú készítmények permetezőszerként várhatóan 2023 márciusától nem használhatók!

A paradicsom, paprika, uborka, cukkini kultúrákra jelenleg érvényes MRL értékek szigorítása miatt, ezen kultúrákban a felhasználás csak csökkentett dózisban lehetséges. A Voliam Targo esetében ezen dózisok hatékonysága a célkártevők ellen nem kielégítő, így várhatóan ezen kultúrák is törlésre kerülnek a jelenleg engedélyezett felhasználások közül. Vertimec Pro esetében is dózis csökkentéssel kell számolnunk ezen kultúrákban, de előreláthatóan ez nem von maga után kultúra törlést.

Ezt az információt tekintsék előzetes figyelem felhívásként a várható korlátozásokról - írja a nak.hu

saláta

Az abamectin hatóanyagot tartalmazó növényvédő szereket a saláta esetében sem lehet majd alkalmazni – fotó: pixabay.com

Az emamektin hatóanyag jelenleg érvényes EU MRL értékeinek felülvizsgálata is megtörtént

Az erről szóló határozat hivatalosan közzétételre került, amely 2023. február 22-től kötelezően alkalmazandó minden EU tagállamban, így Magyarországon is.

A NAK információi szerint az Affirm és Affirm Opti engedélyokiratok ennek megfelelően módosításra kerülnek és 2023 február 22-től a készítmények már csak az új engedélyokiratok szerint lesznek felhasználhatóak.

kajszibarack

A kajszibarack jelenleg érvényes MRL értékei szigorodnak, így ezen kultúrában emamektin hatóanyagú készítmény nem lesz használható – fotó: pixabay.com

Várható módosítások az emamektin hatóanyag esetében

A korlátozás következtében a kajszibarack jelenleg érvényes MRL értékei szigorodnak, így ezen kultúrában emamektin hatóanyagú készítmény nem lesz használható.

A jelenleg érvényes emamektin MRL értékek szigorítása miatt sárgadinnye, görögdinnye és sütőtök kultúrákban a szabadföldi alkalmazás, salátafélékben a hajtatásban történő alkalmazás kerül törlésre az Affirm engedélyokiratából.

Brokkoli és karfiol kultúrákban az Affirm élelmezés-egészségügyi várakozási ideje 3 napról 12 napra, valamint fejeskáposzta kultúrában 3 napról 7 napra emelkedik.

Ezt az információt tekintsék előzetes figyelem felhívásnak a várható korlátozásokról - írja a NAK, majd arra kéri a termelőket, hogy előzetesen tájékozódjanak az érvényes engedélyokiratban foglaltakról.