Finn kutatók vizsgálatai szerint a klímaváltozás és az erdőgazdálkodás hatással van a kék áfonyával szimbiózisban élő mikrobákra, aminek következtében hosszú távon a bogyók beltartalma, eltarthatósága és íze is megváltozhat.

A kék áfonya az egyik legfontosabb erdei gyümölcs Észak-Európában, mely kiemelkedő egészségügyi előnyökkel rendelkezik – azonban a gyümölcsben élő mikrobákról még nagyon keveset tudunk.

A szimbióta mikrobák fontos szerepet játszhatnak a bogyókban lévő egészségvédő hatású összetevők létrejöttében, azonban ezeknek a szimbióta mikrobáknak a felhalmozódását és a fajgazdagságát meghatározó faktorokat egyelőre nem ismerjük pontosan – írja a greendex.hu.


Sok tényező határozza meg azt, hogy milyen összetételű és mennyiségű mikroba közösség alakul ki az áfonyában. A jelenlegi kutatás során kifejezetten az endofita, azaz a bogyókban belül élő gombákra koncentráltak, illetve vizsgálták azt is, hogy hogyan hatnak az éghajlati régiók és azok időjárási viszonyai a vegetációs időszak alatt, valamint a talaj tulajdonságai az áfonyában lévő endofita közösségekre Dél- és Észak-Finnországban.

Az eredményeket összegezve elmondható, hogy a kék áfonya bogyóiban az endofiták összetétele és struktúrája hasonló mintázatot mutatott, mint azt korábban a levelekben élő endofitáknál megfigyelték. Olyan környezeti tényezők vannak ezekre hatással, mint a klíma és az erdő vegetációjának a változatossága. Az ezekben bekövetkező folyamatokat később leképezik a szimbióta mikrobák is az áfonyában.

áfonya

A kék áfonya az egyik legfontosabb erdei gyümölcs Észak-Európában – fotó: Pixabay

A legtöbb endofita gombafajt tartalmazó áfonyát egy változatos fajösszetételű dél-finnországi erdőből gyűjtötték – itt volt a legmagasabb a növényborítottság, és többféle fenyőfaj, nyírek, nyárfák s gazdag aljnövényzet is található a területen. A legkevesebb szimbióta fajt egy északi területről gyűjtött áfonyamintából mutatták ki – ott az aljnövényzetet szinte kizárólag a kék áfonya alkotta. Ezenkívül csupán két fenyőfaj és nyírfák voltak jelen, és a növényborítottság is sokkal kisebb volt, ezenkívül több jele mutatkozott az aktív erdőgazdálkodásnak.