Az ázsiai ételeknek fontos komponensét képezik az algák, melyeknek ilyen hasznosítását Európában csak most kezdik igazán felfedezni.

Egyre fontosabb szerepet kapnak az algák a táplálkozásban

Egyre nagyobb fontosabb szerepet kapnak az étkezési célú algák – Fotó: Pxfuel

A Kölni Műszaki Főiskola kutatócsoportja jelenleg – a freshplaza.de portál beszámolója szerint – egy hatalmas akváriumhoz hasonlítható bioreaktor kialakításán és felépítésén dolgozik, amely a tengeri környezetet mesterségesen létrehozva, környezetbarát és költségtakarékos módon étkezési célú algákat szándékozik előállítani.

Hogyan működik az algafarm?

A Dr. Nina Kloster professzor által irányított tervezést és a tankrendszer kialakítását a Német Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium 100.000 euróval támogatja.


A legismertebb makroalga a Nori és a Wakame, amelyeket már több országban használnak étkezésre. A kölni „Nori Farm" nevű tankrendszer előnye a zárt terű az előállítás, ami az esetleges károsító anyagok kizárásával abszolút garanciát jelent az élelmiszer-biztonság szempontjából. Ráadásul a termesztés minden lépését szuperérzékeny szenzorok felügyelik.

Miért érdemes algát fogyasztani?

A kölni kutatócsoport szerint az algák étkezési jelentősége elsősorban abban áll, hogy jelentős arányban tartalmaznak omega-3 telítetlen zsírsavakat, amelyek fontos egészségmegőrző hatást fejtenek ki. Az európai humán táplálkozás ezekhez a zsírsavakhoz egyelőre a halhús fogyasztás révén jut hozzá. A halak viszont ugyanezeket az algákból nyerik. Elméletileg tehát a halakat kihagyva – az algák fogyasztásával – olcsóbban és nagyobb tömegben juthatunk hozzá ezekhez a fontos tápanyagokhoz.

A projekt 2022 végén fejeződik be, és utána a tervek szerint a bioreaktor termékeit éttermek számára fogják értékesíteni.

Indexkép: Pxfuel