Hozzávalók: 1 arasznyi (kb. 0,5 dkg) wakame, 1 teáskanál hiziki, 10 dkg tofu, szójaszósz, snidling. 8 dl langyos vízben tedd fel főni a wakamet. ... – így kezdődik az a recept, ami egy algaleves elkészítésének rejtelmeibe avat be. A wakame vagy tengeri mustár a barna algák fajához tartozó enyhén osztriga ízű húsos, roppanós tengeri zöldség, a hiziki szárított, fekete színű, kesernyés ízű tengeri hínár. Elsőre elég bizarrnak tűnik a főzés várható végeredménye, de hidd el nagyon sokan megkóstolták és megszerették az algákból készült finomságokat. Gondolj csak a sushira, amit száraz, préselt alga-lapokba (nori lapok) tekernek.

szusi alga

Az algafogyasztás nem ismeretlen azoknak, akik szeretik az ázsiai konyhát - Fotó: pixabay.com

Mi az alga?

Az algák egysejtű vagy soksejtű, változatos felépítésű,fotoszintetikus oxigént termelő élőlények, amelyeknek nincs levelük, gyökerük, szöveteik. A földi élet alapjai, hiszen a szárazföldi vizek és vizes területek, a tengerek, és az óceánok algái termelik a földi oxigénkészlet körülbelül 60%-át. Nélkülük olyan fokú oxigénhiány alakulna ki, ami az élőlények nagy részének pusztulásához vezetne. Változatosságukat mi sem jelzi jobban, mint az, hogy a legapróbbak a 0,5 μm-esek (pikoalgák), a legnagyobbak az 50-100 m-es Macrocystis-fajok. Még a legszélsőségesebb körülményeket is jól viselik: előfordulhatnak  a talajban, jég felületeken, hőforrásokban,édes és sós vízben egyaránt.

Felhasználásuk bizonyos földrajzi területeken, például Japán és Korea térségében egyidős a civilizációval.

alga

Van, ahol a mindennapos étkezés szerves részét képezik - Fotó: pixabay.com

Milyen alga fajok alkalmasak tápláléknak?

Jelenlegi ismereteink szerint Kínában és Peruban a Nostoc telepeket évszázadok óta fogyasztják, ahogy a japánok és más ázsiai népek is előszeretettel készítenek algákból ételeket.

Spirulina alga

16.-ik századi történelmi források arra utalnak, hogy a Spirulinát már az aztékok és a maják is felhasználták táplálkozási célokra. Az aztékok a víz felszínén lebegő Spirulinát összegyűjtötték, a kapott zöld masszát a parton kiterítették, a napon megszárították, majd lepénybe töltve ették.

A Spirulina egy kék-zöld alga faj, ami a nevét a csavarulataiból álló spirálos alakjáról kapta. Osztódással szaporodnak, laza kapcsolatú telepekben élnek. A magas karbonát-tartalmú, viszonylag lúgos kémhatású vizekben fordulnak elő természetes formában, főként a trópusi és szubtrópusi területeken. De napjainkban már ipari méretekben is termesztik - tápsókkal kellően ellátott medencékben.


A Spirulina táplálkozás-élettani jelentőségét magas bioaktív hatóanyag tartalma adja:

  • száraz tömegének közel 70%-a teljes fehérje,
  • tartalmazza az össze biológiailag aktív aminosavat.
  • esszenciális zsírsav-tartalma kiemelkedő, nagy mennyiségben tartalmaz linolsavat (LA), alfa-linolénsavat (ALA) és gamma-linolénsavat (GLA),
  • magas vitamin-, és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Ásványi anyagok:   cink, magnézium,  kálium, szelén, foszfor, kalcium, vas,. Vitaminok: folát, kolin, C-, E-, K-, B1-, B2-, B3-, B5-,B6
  • magas antioxidáns- tartalommal bír

Miért fontos ez? Tudományos vizsgálatokkal alátámasztott, hogy rendkívüli összetételének köszönhetően ellenállóbbá teszi a szervezetet a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. Gyulladáscsökkentő, lassítja az öregedést, hatásos lehet az Alzheimer-kór kialakulása ellen, javítja a memóriát, serkenti a kognitív képességeket, stimulálja az agyat és az idegrendszert. Stabilizálja a hangulatot, oldja a stressz okozta szorongást magas triptofán tartalma miatt. Méregtelenítő hatását magas klorofill szintjének köszönheti.

alga

Nemcsak finom, hanem rendkívül egészséges is - Fotó: pixabay.com

Chlorella vulgaris alga

A Chlorella olyan édesvízi alga féle,-  ami a Spirulinához hasonló módon - a világ leggazdagabb tápanyag forrásainak egyike. Igazi szuperélelmiszer, mert koncentráltan tartalmaz mindent, ami az egészséges élethez elengedhetetlen. Olyan ásványi anyagokat, vitaminokat, antioxidánsokat, fitonutrienseket, élelmi rostokat, fehérjéket és zsírsavakat tartalmaz, amelyek kedvező élettani hatással vannak az egészségre. Bizonyítottak az antioxidáns -, fájdalomcsillapító -, gyulladáscsökkentő -, a szív-, és érrendszert védő, emésztést segítő, méregtelenítő hatásai bizonyítottak.

A Chlorella mikroalga egyedülállóan magas klorofill tartalommal rendelkezik. A klorofill erőteljes fitonutriensként hozzájárul szervezetünk optimális működéséhez, ösztönzi a szervezet öngyógyító folyamatait. Idősebb korban segíti a sérült szövetek helyreállítását, fiataloknál pedig a növekedést, Semlegesíti a szabadgyököket, lassítja a szervezet öregedésének folyamatát. Antimikrobiális hatású - gátolja a baktériumok, vírusok, gombák szaporodását. Erősíti az immunrendszert.

A Chlorella képes a vérnyomás, a koleszterinszint és a vércukorszint szabályozására, és beállítására. Magas rosttartalma miatt (cellulóz)  javítja az emésztést, fokozza a bélmozgást, tisztítja az emésztőrendszert, hozzájárul a bélflóra egészségének fenntartásához.

alga

Nem véletlenül nevezik az algákat szuperélelmiszereknek - Fotó: pixabay.com

Thallus laminariae alga

Laminaria Japánból származó barna hínár, magas jód tartalommal rendelkezik, egyben gazdag vas- és káliumforrás is. A benne található Fucoxanthin karotinoid elengedhetetlen a jó egészség megőrzéséhez. Normalizálja az anyagcsere folyamatokat, segít a prevencióban, csökkenti a vércukor- és inzulinszintet.

Miért érdemes algákat fogyasztani? Miért nevezik szuperfoodnak?

A Spirulina és a Chlorella szuperélelmiszerek. Miért? Mert az átlagosnál jóval nagyobb mennyiségben tartalmazzák azokat a  tápanyagokat, ásványi anyagokat, vitaminokat, amelyek az emberi szervezet számára nélkülözhetetlenek. Biológiailag aktív hatóanyagaik pozitív hatással vannak az egészségünkre, betegségmegelőző-, öregedésgátló-, immunerősítő hatással rendelkeznek – és nem tartalmaznak semmiféle mesterséges anyagot.

A Chlorella és a Spirulina rendszeres fogyasztását célszerű a mindennapos étkezés részévé tenni.

... és TE? Kóstoltad már?