Egy sokhektáros almásban dolgozó növényvédős mérnökkollégával beszélgettem a múlt héten. Tavaly 18-szor permeteztek az ültetvényében. Tudom, hogy a nagyüzemekben nincs választási lehetőség, mert ha nem 100%-os a termény, már csak ötöde-hatoda áron tudják eladni, pl. léalmának, sűrítménynek. De mi a helyzet a házikertekben?

Költségekkel sem bírnánk a folyamatos permetezést és a vegyes beültetésű magyar kertekben gyümölcsfajonként eltérő időpontban és gyakorisággal kellene ismételgetni a védekezést. Úgy vélem, hogy nem lehet a célunk a kereskedelem által megkövetelt első osztályú szint elérése. Ehelyett nekünk több hasznosítással kell számolnunk: friss fogyasztás, tárolás, befőzés, fagyasztás, takarmányozás és persze a pálinka.

A fentiek tükrében próbálom megadni Önöknek azokat a védekezési időpontokat, melyeket szerintem feltétlenül be kell tartani. Az ajánlásaimat természetesen teljes egészében felülírhatja a kertész tapasztalata. Számtalan példát láttam ahol egészséges gyümölcsöket szüreteltek növényvédő szer felhasználása nélkül. Itt a kert adottságai, klímája, a telepített fajta és a kertész tudása miatt nem kellett beavatkozni a növények életébe.

A héten erről beszélgettem Pénzes Béla professzor úrral (SzIE, Budai Campus). Ő is megerősített a fentiekben, sőt az alapvető szempontokat is tőle kaptam meg a fenti gondolataimmal kapcsolatban. Még egyszer köszönöm!

Most tényleg érdemes megnézni a rajzási táblázatokat. Az összes gyümölcsmoly beindult, rajzik, fel kell venni a permetezőt ha el akarják kerülni, hogy hernyók rágjanak már a kis gyümölcsökben is. Az esők, szelek miatt nem szóltam korábban, de aki még idáig nem tette, annak az almát, körtét (almamoly), a szilvát (szilvamoly), a kajszit és az őszi barackot (keleti gyümölcsmoly) permeteznie kell. Jelenleg még ugyanazzal a keverékkel kezelhetik a felsorolt növényeket.

almamoly

almamoly

Almamoly – fotó: Zsigó György

Messze van a szüret, az élelmezés-egészségügyi várakozási időkbe is beleférnek az alkalmazott rovarölő szerek. A készítményeknél nincs újdonság. A gombaölő szerekhez tegyenek rovarölő szert is a permetlébe, az almatermésűeknél, a kajszinál, az őszibaracknál, a szilvánál és a virágzáshoz közelítő szőlőnél. Érdemes a felszívódó pl. Mospilan 20 SG mellé a felszínen tartózkodó hernyók és a lepkék ellen kontakt készítményt is adagolni a permetlébe pl. Decis, Karate, Kaiso Garden, Mavrik 24 EW (2018-ban Klartan 24 EW néven is), stb. A kitinszintézis-gátló Runner 2 F (mely Strip 10 néven kis kiszerelésben is megvásárolható), a Dimilin 25 WP és a „bio” Dipel DF, kontaktak.” Az aláhúzottak a levéltetvek ellen is engedélyezettek.

szilvamoly

Szilvamoly – fotó: Zsigó György

A gombák támadása az utóbbi napokban felerősödött. Az esők, a pára és a meleg segítették a terjedésüket. A lisztharmatról és a varasodásról korábban olvashattak, de néhány napja szőlőperonoszpórás leveket is talált a kolléganőm. A virágzó szőlőben vigyázzanak a kén és a réztartalmú gombaölőkkel, perzselhetnek! Folytassák a felszívódó blokkot, de a peronoszpórára is gondoljanak. Számtalan készítmény közül választhatnak.

lisztharmat

Lisztharmat – fotó: Zsigó György

Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

További növényvédelmi előrejelzésekért, fotókért és a teljes hazai növényvédőszer adatbázisért kattintson az Agroinform.hu/novenyvedelem oldalra.