Ilyenkor jöhet a kárenyhítési alapból való nehézkes merítgetés vagy aki tájékozottabb a témában, az biztosítással kombinálva oldja meg a helyzetet, minden bizonnyal nagyobb hatásfokkal.

A legnagyobb gond viszont az, hogy lassan már nincs hol biztosítani a gyümölcsösöket. Mint tudjuk, a gyümölcstermesztés az egyik legkockázatosabb üzem időjárási szempontból, és ennek ellenére csak minden 20. termelő van tisztában azzal, hogy miért is éri meg neki legalább egy jégbiztosítást kötni az ültetvényre. Csakhogy szűkek a lehetőségek, a növekvő igényekre pedig a biztosítók a lehetőségek további szűkítésével válaszolnak.

fagykár

Alig van lehetőség biztosítani a gyümölcsösöket – MTI/Komka Péter

A tisztánlátás elősegítésére az Agrisk növénybiztosítási kalkulátort üzemeltető szakemberei körbejárták a témát és a következőkre jutottak. Vannak olyan biztosítók, akik egyszerűen kizárják a fagyokat a biztosítható káresemények köréből. Vannak olyanok is, akik bizonyos növényeket utasítanak vissza jegestől-fagyostól, mint például a szőlő. Mások pedig kompletten a gyümölcsöt, mint növénycsoportot küldték el melegebb éghajlatra, a szó szoros értelmében.

Aki tavaszi fagy biztosításban gondolkodik, annak túl sok lehetősége nincsen, mivel 1-2 biztosító fogadja be ezt a kockázatot és némelyik pedig csak néhány gyümölcstípusra. Ezzel a kör be is zárult. Jégbiztosítás kapcsán kicsit jobb a helyzet, de a szőlősök vannak a leghátrányosabb helyzetben, ami a választható biztosítók körét illeti.

Az agrisk.hu agrárbiztosítási portál kárszimulátor funkciója viszont jó támpontot ad a választhatóság és a térítés minősége vonatkozásában, így mindenképpen érdemes az előnytelen önrészes konstrukciók kiszűrése érdekében felkeresni a portált.

Azok a termelők, akik kíváncsiak arra, hogy hogyan lehet jobb ár-érték arányú biztosításhoz jutni, igényeljenek díjmentes Partner Kártyát az Agrisk honlapján, mely segítségével akár kárszakértői támogatást is kaphatnak a helyszínre az Agrisk legújabb Kárszemle szolgáltatásával.

Szerző: Surmann Árpád agrisk.hu, karszemle.hu alapító, agrárbiztosítási szakértő