Biztonságos bortárolás üvegballonokban és műanyag edényekben
2008. november 6., csütörtök 7:26:00 / Agroinform Kiadó
Az 5-50 liter közötti űrtartalmú üvegballonok, állványüvegek, demizsonok nélkülözhetetlenek a kistermelő pincéjében. A nagyobb hordók lefejtéséhez a kisebb mennyiségeket, valamint a heti vagy havi fogyasztásra szánt bort célszerűbb ilyenekben tárolni, mint apró hordókban, amelyet nem tudunk teletölteni és így darabban maradna. Akinek csak kevés bora terem, annak jobb a bor tartására üvegballont beszerezni – még ha törékenyebb is – mint hordót. Az üvegballon ugyanis nem igényel különösebb gondozást. A fa hordó ezzel szemben használaton kívül is állandó ápolást kíván, különben szétszárad vagy penészes lesz.
A nagyobb fahordókban a bor ugyan jobban fejlődik, mint az üvegballonban, viszont az 5-10 literes kis hordóknál viszonylag túl nagy a párolgás a dongák pórusain keresztül, ami egyrészt sűrűbb feltöltögetést kíván, másrészt a bor hamarabb elvénül benne, mint üvegballonban.
A letisztult, kifejlődött bor tárolására igen jó az üvegballon, mert az ilyen bor üdeségét, frissességét tovább megtartja és párolgási veszteség is alig van.