Őszi vetésűek fejtrágyázása

Az őszi vetésűeknél a fejtrágyázások folyamatosan zajlanak, fagytól, hótól, belvíztől függően. Az első fejtrágyázás mindig egy nagy dilemma; hogy mikor legyen, erre nincs abszolút tökéletes javaslat. Talán a „minél korábban, annál jobb” gondolat áll legközelebb az igazsághoz.

A Yara Hungária Kft. 2021-ben fejtrágyázásra a YaraBela Sulfan terméket ajánlja partnereinek, amely a kén és a nitrogén egyszerre történő kijuttatására szakmailag a létező legjobb. 200-250 kg/ha dózisban mind a repce, mind a búza elegendő mennyiséget kap ebből a két, egymást támogató elemből. Közvetlenül felvehető kénforma, azonnal felvehető N rész, kifogástalan fizikai paraméterek (homogén szóráskép).

műtrágya kén és a nitrogén tartalommal

A YaraBela Sulfan termék a kén és a nitrogén egyszerre történő kijuttatására kiváló – fotó: Yara Hungária Kft.

Kalászosok lombtrágyázása

YaraVita Gramitrel a vezértermék, mint növényspecifikus lombtrágya, amelyben a magas hatóanyag-tartalom (604 g/l), a szükséges és elégséges réz, cink, mangán mellett a magnézium és nitrogén teszi teljessé az összetételt. Korai, 3 l/ha mennyiségben történő kijuttatása a leghatékonyabb, illetve a 2x2 liter, ez már helyi technológiai kérdés. Abban az esetben, ha „sima” nitrogént használ, akkor a kén pótlásra javasoljuk a technológiába beiktatni a YaraVita Thiotrac nevű termékünket, ahol a kiemelkedő kéntartalom (750 g/l SO3) 5 l/ha dózissal igen hatékony kénpótlást jelent, és így javítjuk a nitrogénhasznosulást is.

búza nitrogén fejtrágyázás

Korai, 3 l/ha mennyiségben történő kijuttatása a leghatékonyabb – fotó: Yara Hungária Kft.

Az őszi káposztarepce lombtrágyázása

Az első alkalommal mindenképpen a növényspecifikus YaraVita Brassitrel Pro-t használjuk (kalcium, magnézium, bór, mangán, molibdén, nitrogén!) Itt is 3 l/ha a standard javaslat, a vegetáció beindulását követően. Ezt a későbbiekben egy bóros kiegészítés kövesse – YaraVita Bortrac – 1,5-2 l/ha mennyiségben, még a virágzást megelőzően. A kénnel kapcsolatban hasonló a gondolatmenet, mint a búzánál, csak itt a többszöri kijuttatásnak még nagyobb a jelentősége.

Minden YaraVita termék tartamhatással, esőállósággal, tapadásfokozóval rendelkezik. A legtöbb növényvédőszerrel keverhetőek, ennek ellenőrzésére a www.tankmix.com nyújt lehetőséget.

Tavaszi vetésű növényeink alaptrágyázásnak is itt az ideje

Az egyéb tápanyag-utánpótlási kérdésekről még korai beszélni. A tavaszi NPK választáshoz a YaraMila termékcsalád tagjait ajánljuk partnereiknek. Magas hatóanyag tartalom (50-56 %), kiváló oldékonyság, (átlagosan 90 % vízoldható foszfor), homogén szemcseméret (több mint 90 % az optimumon belül) jellemzi ezeket a termékeket. A többféle NPK arány lehetőséget biztosít a terület adottságait, a növény igényeit figyelembe vevő termék kiválasztására.

A legelterjedtebb összetétel a YaraMila 8-24-24, amely kiemelkedik magas kálium és foszfor tartalmával, a nitrogén mellett kén, bór, vas, cink, mangán is található benne. Teljes felületre átlagosan 250-350 kg/ha mennyiséget javaslunk, míg vetéssel egymenetben elegendő a 150-200 kg/ha is. A YaraMila 7-20-28 hasonló dózisokban, csak tágabb P/K arányoknál javasolt. Itt még magnézium is található a termékben. Markánsan eltér az eddigiektől a YaraMila 16-27-7, amely tavasszal starterként is kiválóan alkalmazható a magas foszfor- és nitrogéntartalom mellett bór és cink kiegészítéssel.

YaraMila műtrágya

Ttavasszal starterként is alkalmazható a magas foszfor- és nitrogéntartalom mellett bór és cink kiegészítéssel – fotó: Yara Hungária Kft.

Tavaszi növényeink korai vetése esetén, illetve a sokkszerűen megjelenő lehűlések hatásainak ellensúlyozására kiválóan alkalmas mikrogranulátum a YaraNP Starter, amelyben a 47 % P2O5 és a 10,5 % N, valamint 1,8 % Zn és 0.1 % B lehetővé teszi a gyorsabb gyökérképződést, a homogénebb, erősebb állomány kialakulását. Részletesebb termékinformációkhoz, növényekre szabott technológiákhoz keresse a honlapunkat, valamint szaktanácsadó csapatunk tagjait.

Gyuris Kálmán
Tel.: +36 30 383 9341
Yara Hungária Kft.