Magyarország borvidékein eltérő mértékben, de mindenhol megtalálhatóak. Kártételük borvidékenként és évjáratonként változik, de az ellenük való védekezés a növényvédelmi technológia részét képezi.

Tarka szőlőmoly kártétele a szőlőbogyón

Tarka szőlőmoly kártétele a szőlőbogyón – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

A szőlőmolyok biológiája és kártétele

Tarka szőlőmoly (Lobesia botrana)

A két, Magyarországon károsító szőlőmoly faj közül ez a jelentősebb. A meleg, száraz időjárást szereti, szemben a mérsékelten meleg és nedvesebb időt kedvelő nyerges szőlőmollyal.

Báb alakban telel a tőkék kéregrepedéseiben. A faj hazánkban három nemzedékes. A három nemzedék rajzása gyakran egybefolyik, nehezen különíthető el.

Tavasszal a bábból kifejlődött imágók (első nemzedék) rajzása általában április második felében történik meg. A második nemzedék lepkéi főleg júniusban, a harmadik nemzedék egyedei pedig augusztusban rajzanak. A tavaszi nemzedék hernyói a virágbimbókat és a fürtkezdeményeket rágják meg, és szövik be. A második és harmadik nemzedék lárvái már a bogyókba rágnak bele, néha csak a magot és héjat hagyják meg belőle, így okozva közvetlen kártételt a szőlőfürtökben. Ugyanakkor a hernyók által károsított szőlőbogyón fertőzési kapuk nyílnak, utat biztosítva a gombabetegségek – elsősorban a szürkepenész – számára, ami jelentős minőségcsökkenéssel és nagyobb terméskieséssel jár, mint a közvetlen bogyórágással okozott kár.

szőlőmoly

A tavaszi nemzedék hernyói a virágbimbókat és a fürtkezdeményeket rágják meg, és szövik be – fotó: Kwizda Agro Hungary Kft.

Nyerges szőlőmoly (Eupoecelia ambiguella)

A nyerges szőlőmoly jelentősége kisebb, mint a tarka szőlőmolyé, de a mérsékelten meleg és csapadékosabb borvidékeken számolni kell vele. Két nemzedékes. Az első nemzedék április végétől május közepéig, a második július végén, augusztus elején rajzik.
Életmódja, kártétele, az ellene való védekezés hasonló a tarka szőlőmolyéhoz.

Előrejelzésük szexferomon csapdák alkalmazásával történik.
A feromoncsapdák csalétke a nőstény lepke ivari csalogatóanyagát (szexferomonját) tartalmazza, ami a faj hímjeire erősen vonzó hatású. A tojásrakást megelőző párzási időszakban a csalogatóanyag a csapdába vonzza a nőstények után kutató hím lepkéket, amelyek beleragadnak a csapda ragacsos anyagába, így jelezve, hogy a kártevő rajzása megkezdődött.

Tovább olvasom>>>>

kwizda garden