A Veresi Paradicsom Kft. megnyitotta innovatív, egész éven át termelő, hidrokultúrás paradicsomnevelő üvegházát Veresegyházon.

A Veresi Paradicsom Kft. új üvegháza – fotó: Agrárminisztérium

Az új létesítményt dr. Nagy István agrárminiszter fővédnökségével avatták fel, majd az első szüretet is ünnepélyes keretek között tekinthették meg a résztvevők Magyarország legkorszerűbb, mesterséges (HPS alapú) pótmegvilágítással ellátott növényházában. A beruházás teljes költsége 1, 5 milliárd Ft, melyből 500 millió Ft vissza nem térítendő támogatás a Vidékfejlesztési Program „Kertészet korszerűsítése” című pályázati felhívásra benyújtott nyertes pályázatból kerül elszámolásra.

A fejlesztéssel Magyarországon elsőként jött létre teljes éves termesztési képesség, amellyel a Veresi Paradicsom Kft. számára versenyképességének növelése és piaci jelenlétének erősödése valósul meg itthon és külföldön egyaránt – ugyanakkor lehetővé válik a téli időszak kevésbé minőségi import (főleg spanyol származású) paradicsom behozatalának mérséklése hazánkban. A vállalkozás eddigi 95%-os exportra történő termelését újra tervezte, így jelenleg elmondható, hogy termelésének 70%-át a magyar piacon, míg a maradék 30%-ot külpiacon értékesíti.

„Isten hozta Önöket a 21. században, Isten hozta Önöket a megújuló magyar mezőgazdaságban. Igen, ilyen lesz a magyar mezőgazdaság. Erre kell fölkészülnünk, ezért kell mindent megtennünk” – köszöntötte dr. Nagy István miniszter az új beruházást.

A Veresi Paradicsom Kft. ügyvezetője, Márkus Zsolt a multinacionális vállalatok világát hagyta ott a kertészkedésért. Miután 2014-ben eljött az a pillanat, hogy a háromgyermekes családapa már csak külföldön tudott volna előrelépni a munkájában, gondolt egy merészet, és belevágott a paradicsomtermesztésbe.

Márkus Zsolt (balról) dr. Nagy István miniszterrel beszélget a Veresi Paradicsom Kft. újonnan átadott üvegházának első területbejárásán – fotó: Agrárminisztérium

"A hagyományos kertészeti technológiákkal dolgozó,

fejleszteni vágyó gazdálkodóknak első sorban azt üzenem, hogy legyenek terveik, legyenek bátrak ahhoz, hogy a jövőben gondolkodjanak. A tervezés után pedig lépjenek a változás útjára

– hiszen a következő Európai Uniós ciklus forrásai között is meghatározó helyen fog szerepelni a kertészeti ágazat. A kertészeti ágazat versenyképességének javítása, valamint ennek jövedelemtermelő képessége alapjaiban határozza meg a magyar mezőgazdaság termelésének színvonalát. A magyar kormány továbbra is partner lesz a kertészeti beruházások támogatásában." – nyilatkozta dr. Nagy István miniszter az Agronform.hu portál számára.

"A Veresi Paradicsom Kft. kiváló példa arra, hogy egy eredetileg nem mezőgazdasági végzettségű vállalkozó is lehet sikeres az agráriumban. Az agrárium mára teljes mértékben integrálja a társtudományok területeit. Ha megnézzük, hogy a mai, újonnan átadott beruházás technológiai háttere milyen műszaki, digitális, informatikai és energetikai megoldásokra épül – láthatjuk, hogy itt a különböző tudományágak innovációi ötvöződnek a gyakorlatban – és ez a jövő!" – hangsúlyozta dr. Nagy István miniszter.

Frissen szüretelt Veresi Paradicsom – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

"A hazai vásárlóknak azt üzenem, hogy fogyasszák bizalommal a legkorszerűbb technológiával termesztett télen-nyáron friss magyar paradicsomot, mert ezek a hidrokultúrás üvegházak olyan szigorú szabályozás mellett működnek, amelynek köszönhetően garantáltan egészséges és nagyon finom termékeket biztosít a vásárlók számára. Érdemes megkóstolni például a Veresi Paradicsomot is – az íze magáért beszél!" – mondta a miniszter.

Mi a különbség az import és a friss, magyar paradicsom között?

Csak néhány fontos különbséget emelünk ki, amelyek az egészségre és az íz-élményre is hatással vannak.

A külföldről importált paradicsom többszörösen átcsomagolva, nehezen nyomonkövethető termékként érkezik hazánkba. A termesztés során esetlegesen felhalmozódott szermaradványok a hosszú szállítás után nem mutathatók ki már olyan könnyen, mintha egy friss terméket vizsgálnának a hatóságok. Az import paradicsomot éretlen állapotban szüretelik le – és az a szállítás alatt kényszerérik. Mindezek eredményeként soha nem lesz olyan finom, mint az érett, friss magyar paradicsom.

– Ráadásként, a messziről érkező import zöldség vásárlása környezettudatossági szempontokból is megfontolandó, hiszen az ilyen termékek ökológiai lábnyoma óriási.

A paradicsom fogyasztásának népszerűsítése azért is fontos, mert a paradicsom likopin nevű, antioxidáns hatású festékanyaga a szív működésére és a keringésre is bizonyítottan jótékony hatással bír.

Cukorfalat – az első magyar snack paradicsom

A Veresi Paradicsom Kft. ígéretes jövő előtt álló, egyszerűen nagyszerű terméke a Cukorfalat, amely a társaság ügyvezetője szerint akár a hagyományos rágcsálnivalókkal is versenghet. A snack paradicsom csomagolása bonbonra emlékeztet – amely megnyerő külseje szintén fontos vonzerő a gyermekek számára. A Cukorfalat koktélparadicsom extra-édes íze pedig garantálja a sikert az egészséges ételek megkedveléséhez – bármely korosztály esetében. Legyen szó az iskolai étkezésekről, vagy a munkahelyen egy kis nassolásról – a Cukorfalatot bárhol előveheti a fogyasztó a táskájából.

A különlegesen ízletes Cukorfalatot természetesen nagyobb kiszerelésben is meg lehet vásárolni.

A Cukorfalat csomagolása 5 darab válogatott, extra-édes, friss-roppanós koktélparadicsomot rejt – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Tudomány és innováció a veresegyházi üvegházban

A Magyarországon eddig megszokott, hagyományos hidrokultúrás üvegházi kertészkedés mellett a Veresi Paradicsom Kft. számára kiemelkedően fontos az innováció, valamint a kutatás-fejlesztés és oktatás integrálása a termesztésbe, az üzletfejlesztésbe és a kereskedelmi tevékenységekbe. A termelő beruházás mellett, a vállalkozás saját forrásából ezért megvalósít egy oktatási és szemlélet-formálási célú kísérleti üvegházat is.

A kutatás-fejlesztési, valamint látogatóközpontnak szánt épületben lehetőség nyílik a különböző termesztési technológiák előnyeinek és hátrányainak megismerésére, tévhitek eloszlatására az üvegházi termesztéstechnológiával szemben, fajtakísérletek végzésére a Kárpát-medence klimatikus viszonyaira alapozva, a paradicsom beltartalmi értékeinek kutatására, illetve kereskedelmi célú marketingkutatásra, valamint folyamatos oktatási tevékenység, tudás és technológia-transzfer végzésére.

Spektrális LED alapú mesterséges megvilágításra irányuló, kertészeti célú, ipari méretű K+F tevékenység még nem zajlik sehol a világon, így az ünnepélyes keretek között zajlott üvegház átadást követően az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, Dr. György László fővédnökségével a Veresi Paradicsom Kft., a Tungsram Operations Kft., valamint a Szent István Egyetem háromoldalú együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá ipari szintű kutatási és fejlesztési tevékenység közös végzésére a Veresi Paradicsom Kft. meglévő kapacitásának rendelkezésre bocsátásával.

A háromoldalú együttműködési szándéknyilatkozat aláírása – fotó: Agrárminisztérium

Dr. Tuzson Bence Veresegyház országgyűlési képviselője elmondta, hogy a város élen jár az innovációban, hiszen egy olyan üvegház alapú paradicsomtermesztés folyik, ami világszínvonalú, technológiai alapú és Magyarország jövőjét szolgálja.

Zéró emissziójú fűtésrendszer és nulla környezetterhelés

A Veresi Paradicsom Kft. 2014-ben még 5,8 milliós veszteséggel indított, amit a második évben 311 milliós árbevétellel hoztak fel 13,5 milliós adózott eredményre. Ez 2016-ra 400 milliós forgalom mellett közel 80 millióra növekedett, tavaly pedig már 650 milliós árbevétel, és 107 milliós adózott eredmény felett teljesítettek. Az üvegházakban a szakmai munkát holland menedzsment vezetésével két, a közeli gödöllői Szent István Egyetemen végzett kertészmérnök koordinálja. Nekik a számítógép vezérlésű rendszer egy internetes alkalmazáson keresztül küld értesítést arról, ha bármilyen hiba vagy eltérés tapasztalható a telep működésében. Az itt dolgozó emberek 80 százaléka környékbeli, a többiek pedig Erdélyből érkeztek a szezonra. Összesen 40 fő dolgoznak a telepen, a 18 zöldmunkás a kezdetektől itt van. A termálvíznek köszönhetően zéró emissziójú fűtésrendszert üzemeltetnek, amihez Veresegyházon több termálkút áll rendelkezésre. Ez magas üzembiztonságot nyújt, az elhűtött vizet pedig nem a szennyvízbe továbbítják, hanem visszasajtolják, így a technológiának nincs környezetterhelése. Az öntözővizet 100 százalékban összegyűjtik és tisztítás után újrahasznosítják. Az eddigi 1,7 hektáros üvegházban évente átlagosan 500 tonna paradicsomot szednek a 85 méter hosszú sorokban. Ez a kapacitás bővült most 30.000 négyzetméterrel.

Nézzünk körbe az üvegházban a helyszínen készített élő videó segítségével: