A mein-schoener-garten.de, német hírportál szerint veszély fenyegeti az európai diófákat, amelyeket a kártevők eddig a levelek és a fa magas alkaloida tartalma miatt többnyire elkerültek. A 30 évvel ezelőtt Észak-Amerikából behurcolt nyugati dióburok fúrólégy egyre súlyosabb károkat okoz több európai országban.

A három fokozat, bal szélén a dióbél még fogyasztható, jobb szélén a dióbél sötét színű, romlásnak indult, s alul már teljesen tönkrement. Mindhármat a buroklégy nyüve károsította.

Mintegy tíz évvel ezelőtt Nyugat-Magyarországon is megjelent. Ez a házilégy nagyságú rovar a dió érése előtt annak zöld burkát átfúrja, és a petéit a gyümölcs belsejébe rakja. Az ott kikelő lárvák a gyümölcs nagy részét felfalják, és annak egész belsejét egy sötét színű, képlékeny és ragadós masszává alakítják át, miközben a dió burkán is fekete foltok jelennek meg.

Enyhébb esetekben a dióbél rágásával csak annak minőségét rontja. A megtámadott és földre hullott dióból a bábok a talajba jutnak, és annak felső rétegében telelnek át, majd a következő év júniusa és augusztusa között kelnek ki. Egyes esetekben a kártétel a termés 50 százalékát is megsemmisítheti. Egy nőstény fúrólégy akár 400 petét rakhat, mintegy 30 gyümölcsbe befúrva.

A befúrás helye apró fekete pontokról felismerhető, de ekkor már késő a védekezés. Jelenleg két svájci diófajta ellenállónak mutatkozik a fúrólégy ellen, viszont célzott védekezés gyakorlatilag csak rovarcsapdák állításában és a fertőzött gyümölcsök gyors megsemmisítésében merül ki.