Levéltetű ellen ragadozó rovar

Spanyolországban, a biozöldségek termesztésében a legnehezebben fékezhető kártevő a levéltetvek Macrosiphum faja. Különösen a nyári és őszi időszakban károsítanak.

Az andalúziai Biobest Sistemas vállalat növényvédő szakértői szerint az egyre súlyosabb kártételt okozó levéltetvek elleni védekezés hatékonysága lényegesen javult az országban, amióta a zengőlégy-félék családjába tartozó ragadozó rovart (Eupeodes corollae) bevetették – írja a hortidaily.com.

levéltetű ellen bio növényvédelem

A zengőlégy-félék családjába tartozó ragadozó rovar hatékonyan bevethető levéltetvek ellen – fotó: pixabay.com

Ez az Európában őshonos és a helyi viszonyokhoz jól alkalmazkodó rovar a legalkalmasabb eszközt képezheti a levéltetvek környezetbarát módon történő irtására, mivel felnőtt egyedei jól repülnek, azaz nagy területet tudnak „mentesíteni", egyetlen lárvája pedig a bebábozódás előtt akár 1.000 levéltetűt is képes felfalni.

A leghatékonyabb levéltetű elleni védekezés biogazdáknak

A spanyolok korábban más parazita rovarokkal és kombinációkkal is próbálkoztak, de azok hatékonysága jóval gyengébb volt. Az Eopeodes rovarok alkalmazását ma már több európai ország is átvette a spanyoloktól, és több zöldségfajra alkalmazzák, és a termesztőktől pozitív visszajelzések érkeznek.