Az alkoholmentes és alkoholmentesített borok előállításának, forgalmazásának és piaci lehetőségeinek megismertetése a szakiskolák tanulóival – ez az egri egyetem WINOVATE projektjének a fő célja, ami elősegítheti az alkoholmentes bor előállításának tanulói, képzői és az ágazati szereplői közötti jó gyakorlatok cseréjét – írja a heol.hu.

alkoholmentes bor

Az alkoholmentes borokban sokkal kevesebb cukor található, mint az üdítőkben – fotó: pixabay.com

Az alkoholmentes boroknak számos előnye van

Az egyetemen workshopokkal segítenek felkészülni az egyetemi oktatóknak az Erasmus+ „Az alkoholmentes bor mint az innováció és az értékteremtés eszköze az agrár-élelmiszeripari képzés és oktatás számára" nemzetközi projektre. A téma megismertetése érdekében alkoholmentesített borkóstolót is tartottak a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban.

Hegyi Ádám a WINOVATE projekt szakmai vezetője elmondta, hogy ebben a projektben az egri egyetem partneriskolái a Heves Vármegyei Szakképzési Centrum Sárvári Kálmán Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Soós István Borászati Technikum és Szakképző Iskola. Ezen intézmények ugyanis több olyan képzést is nyújtanak, amelynek tanrendjébe beilleszthető a WINOVATE anyaga.

"Ez ma még kis része a borszakmának, de később jelentős lehet, hiszen több kihívásban is segítheti a borászatokat, mint például a többlet termelés, hiszen azt, amit nem tudnak már felhasználni, azt alkoholmentesíthetik és úgy árusíthatják. A piacon abszolút van rá igény, ugyanúgy, mint az alkoholmentes pezsgőkre vagy sörökre is.

A jövőben pedig még nagyobb lehet rá a kereslet, hiszen az alkoholfogyasztási arány csökken a világban és ezt szolgálja az egészséges életmódra törekvés is. Ebből a szempontból is előnyben részesülhet az alkoholmentes bor, hiszen sokkal kevesebb cukor található benne, mint az üdítőkben és nem azért, mert édesítővel készül, hanem azért, mert ennek természetes módon alacsony a cukortartalma" – sorolta az alkoholmentes borok előnyeit Hegyi Ádám.

A jövő generációjának azért szükséges kitanulnia a szakma ezen részét is, mert ez jelentheti az új irányt. Az alkoholmentes boroknak ott a helye a gasztronómiában is, hiszen karakteres ízükkel ugyanúgy illenek egy borvacsorához, mint az alkoholos verziók.


Az alkoholmentes bort többféleképpen lehet előállítani

"Kétféle előállításai gyakorlat létezik és ezekből két különböző termék születik. Az egyik az alkoholmentes bor, ami nem borból készül, hanem szőlőléből és más alapanyagokból, ez viszont egy mesterséges ital. Mi, ezzel szemben a projektben az alkoholmentesített borokkal szeretnénk foglalkozni, ami borként kezdi az életét és később vonják ki belőle az alkoholt.

Ezzel együtt azonban más anyagokat is kivonnak sajnos az italból, amiket aztán vissza kell bele pótolni. Azonban, ha jó a borászati eljárás, ha már eleve erre a célra készítik a borokat és jó a technológia, ahogyan kivonják az alkoholt, akkor nem egy túlzottan megviselt termék lesz a végeredmény. El kell mondani, hogy itt hő, vákuum és szűrés is történik a borral, ami megviseli a terméket, de teljesen kivitelezhető " – részletezte a szakmai projektvezető az alkoholmentes borok előállításának folyamatát.

Hazánkban még nincs erre a termékre szakosodott borászat, de nagy az érdeklődés

Hegyi Ádám elmondta, hogy a világban már most számos olyan borászat van, akik alapvetően a portfóliójuk részének tekintik az alkoholmentes borokat, sőt már olyan borászatok is vannak, ahol kifejezetten csak ezzel foglalkoznak.

Magyarországon még nincs erre a termékre szakosodott borászat, de itthon is egyre nagyobb a kereslet például az alkoholmentes pezsgőre is. Egyre több borászat érdeklődik a fejlesztés iránt, de nem csak az alkoholmentesítés, hanem az alkoholcsökkentés iránt is.

Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem a projekt koordinátora, nemzetközi konzorciumi partnere a görög Innovációs és Kulturális Központ (Innopolis), akik innovatív oktatási és képzési tevékenységeket végeznek, illetve az olasz CULTUM nonprofit szervezet, amelynek célja az iskolák, a szakképzés és a tantervek megújítása, a szakképzési szolgáltatók és a vállalatok közötti szinergiák előmozdításának segítése – olvasható a heol.hu cikkében.