Az elmúlt két évben sorra aratták a sikereket az ÖMKi különleges ízvilágú tájfajta paradicsompalántái: termésük két éve a Bocuse d’Or nyertes séfpárosa, Szulló Szabina és Széll Tamás, tavaly az ország egyik legismertebb gasztrobloggere, Havas Dóra (Lila Füge) konyhájában is bizonyított, az idén pedig a gasztrovilág újabb meghatározó szereplői döntöttek mellettük – írja az ÖMKi közleménye.

A magyar gasztronómia nagy utazója, az egy.hu alapítója, Borbás Marcsi Kertem című online videó sorozatában mutatja be a kiemelkedő minőségű palánták fejlődését őrségi veteményesében, Havas Dóra a Lila Füge oldalán folytatja tavalyi tematikus sorozatát „a legfinomabb, fenntartható magyar paradicsomokról”, a Dining Guide Év Étterme Fenntarthatósági Díjjal elismert őrségi Pajta Bisztró séfje, Farkas Richárd pedig az étterem Facebook oldalán osztja meg tapasztalatait.

Az ÖMKi idei tájfajta paradicsompalánta kínálata.

A Pékműhely alapítója, az ősi gabonafajták mellett a tájfajta paradicsomok iránt is elkötelezett Vajda József pék budai átvételi pontot biztosít a beszerzéshez. A ceglédi, a tolnai, a máriapócsi és a gyöngyösi fajták öko palántái május közepétől országszerte – korlátozott mennyiségben – a Lidl áruházakban, előrendelés alapján pedig négy fővárosi átvételi ponton is elérhetők lesznek. Az ÖMKi szakértői oktató videóval és letölthető információs anyagokkal is támogatják a palánták sikeres nevelését.

„Nem véletlenül alakultak ki a zöldségek és gyümölcsök különböző tájfajtái. Ezek azok a változatok, amelyek legjobban viselik a helyi időjárási- és talajviszonyokat. Ízük, állaguk tökéletesen passzol a helyi gasztronómiához. Nagyon fontos, hogy őrizzük meg ezeket a magyar ízeket, amihez szükségünk van tökéletes alapanyagra. A változatosság gyönyörködtet!” – hívja fel a figyelmet Borbás Marcsi, aki a Kertem című online videó sorozatában az egy.hu oldalán mutatja be a palántákban rejlő lehetőségeket.

„A paradicsom a magyar konyha egyik fő alapanyaga, mégsem ismerjük és értjük igazán. Aki teheti, fogyasszon friss környékbeli, magyar paradicsomot! Legyünk büszkék arra amink van!” – indokolja választását Farkas Richárd séf, aki negyven ÖMKi tájfajta paradicsom palántával vág neki a szezonnak a Pajta Bisztró őrségi veteményesében.

Az ÖMKi idei tájfajta paradicsompalánta kínálata, itt még palánta formájában.

„Valódi gasztronómiai ínyencségekről van szó, amelyeket eddig jóformán csak a génbankok tartottak fenn. A máriapócsi több kóstoló eredménye szerint is kenterbe veri a bolti koktélparadicsomokat, a gyöngyösi egyedi módon hozza a paprika alakú, hosszúkás változatok összetett ízvilágát, a tolnai a Magyar Gasztronómia Egyesület tagjainak kóstolásán a nagyszemű, húsos fajták közül a legjobb helyezést érte el, a ceglédi pedig ropogós, édes ízével, sárga termésével mediterrán hangulatot teremt” – ismertette az idei kínálat sajátosságait az ÖMKi tájfajta paradicsom projektjének felelőse, Takács Bence.

A tájfajta palántákat termelő Gyöngyszem Biogazdaság vezetője, Gyöngy Fruzsina pedig az ÖMKi YouTube-csatornáján elérhető oktató videóban a paradicsom nevelésével kapcsolatban oszt meg számos tudnivalót. A közelmúltig elfeledett paradicsom tájfajták az ipari termelés miatt szorultak ki a kínálatból az utóbbi évtizedekben. Hazánk egyetlen, kifejezetten fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó önálló szervezetének kutatói azzal a céllal vizsgálták őket éveken át, hogy a legízletesebbeket, legalkalmazkodóbbakat újra közkinccsé tegyék. 2016-ig összesen 35 paradicsom tájfajtát teszteltek az ÖMKi munkatársai 28 együttműködő gazdaságban, majd lelkes örökbefogadók kertjeiben, tavaly pedig nagy sikerrel kereskedelmi forgalomba is kerültek.

A magyar gasztronómia nagy utazója, az egy.hu alapítója, Borbás Marcsi Kertem című online videó sorozatában mutatja be a kiemelkedő minőségű palánták fejlődését őrségi veteményesében.

”A világban zajló folyamatok az idén megmutatták, mennyire ki vagyunk szolgáltatva a globalizációnak. A járvány miatt kialakult helyzet egy lehetőség újraértékelni, mi a fontos. Elképzelni, hogy egy komolyabb, valóban tartós magunkra utaltsággal járó krízisben mire támaszkodhatunk. A kerteket fűmaggal beszórni önmagában kevés. Én is palántázok a kertemben, és tájfajtákat választottam, mert hazai körülmények között ellenállóbbak más paradicsomoknál.” – indokolja elkötelezettségét az idei akcióban résztvevő budai átvételi pont, a Szerelmes levél vezetője, Vajda József pék.

Pesten a huszonharmadik kerületben a Panelpék, a nyolcadik kerületben a Szatyorbolt, a tizennegyedik kerületben pedig a Zuglói Kenyér Közösség üzleteiben lehet – online előrendelés alapján – május 18-tól palántákhoz jutni. Országszerte az idén is a Lidl áruházak forgalmazzák az ÖMKi palántáit május 14-től a készlet erejéig.

Az ÖMKi a járvány miatt kialakult krízishelyzetre tekintettel a Budapest Bike Maffia Seeds 4 Hope (A remény magjai) programja javára is felajánlott 50 darab tájfajta öko palántát. A program hajléktalanszállón élőknek biztosít friss zöldséget oly módon, hogy a szállón raklap-ládakertekbe ültetett palántákat saját maguk gondozzák, és a termés is őket illeti meg. A felajánlott palántákat a Magyar Vöröskereszt Hajléktalan Szálló kertjében ültetik el.