Napjainkban a szamóca szaporítása többnyire palántázással történik, ami megnehezíti a kifogástalan minőségű szaporítóanyagok fenntartását. A holland Limgroup vállalat az idén januárban megrendezett Nemzetközi Bogyósgyümölcs Konferencián bemutatta, hogy a világon elsőként létrehozott, magról szaporítható hibridszamóca fordulópontot jelent ennek a gyümölcsnek a nemzetközi forgalmazásában, és megerősíti annak fenntartható termesztését, valamint standard minőségét – írja a freshplaza.de.

A 14 éves nemesítői munkával elért hibridizáció valamennyi termesztő számára kedvező változást jelent, mivel azok hozzájuthatnak a legkorszerűbb fajták abszolút egészséges szaporítóanyagához, ami többek között a palántanevelés elhagyásával és a kórokozók szaporító anyagokba történő bejutásának korlátozásával jelentősen megnöveli a termesztés hatékonyságát.

A magról szaporítható hibridszamóca fordulópontot jelent a szamócatermesztésben

A magról szaporítható hibridszamóca fordulópontot jelent a szamócatermesztésben – Fotó: Shutterstock


Ugyanis a kórokozók elsősorban a palántákon keresztül fertőzik meg az állományt. Az egészséges vetőmag lerövidíti a szaporítási ciklust, és lehetővé teszi a termesztésnek az év bármely időpontjában történő elkezdését.

Szakértők szerint öt éven belül minden termesztő csak magról szaporítja a szamócát, ami forradalmi változást jelent az előállításban és a forgalmazásban is.