Kedvezőtlen időjárás

Előzetes becslések alapján, az Uniós termés 80-85 százalékát adó 4 fő termelő ország 400 ezer tonna termésre számíthat, ami rendkívül alacsonynak mondható. Hasonlóan kevés mennyiségért egészen 2003-ig (390 ezer tonna) utána pedig 1998-ig (365 ezer tonna) kell visszamennünk. A jelentős visszaesés okát számos esetben a kedvezőtlen időjárásban kell keresni – írja a FruitVeb.

Hasonlóan alacsony termésmennyiség csak 2003-ban és 1998-ban fordult elő az elmúlt évtizedekben – fotó: Pixabay

A mediterrán térségben a megszokottnál enyhébb tél volt, alig pár fagyos nappal, néha 25 fok feletti hőmérséklettel. Nem volt elégséges hideg óra, ennek következtében egyes fajták nem tudták elérni a téli nyugvó állapotukat, ami elhúzódó, szórványos virágzáshoz vezetett. Március végén fagyhullám vonult át Európán, ami elérte a spanyol, francia, olasz és görög kajszitermesztő régiókat is. Áprilisban jégkárokat jelentettek a spanyol Castilla la Mancha régióból, valamint a mediterráneumban fellépő jelentős esőzések gyümölcsrothadáshoz vezettek.

Spanyolország

A spanyol termés várhatóan 93 740 tonna lesz, ami 15 százalékkal alacsonyabb a tavalyi mennyiségnél. A téli hideg órák hiánya, Katalóniában és Aragonban fellépő márciusi fagyok, valamint Castilla la Mancha egyes részein jégeső okozta károk miatt a termelés minden területen csökkeni fog. Április végén kezdődött meg elsőként a betakarítás Murcia tartományban.

Olaszország

A március végi, április eleji fagyok miatt várható terméskiesés főleg az ország észki részén, de az Adriai-tenger partmenti régiójában is fog jelentkezni. A fagyok előtt is várható volt, hogy a virágzás gyengébb lesz a tavalyinál, a rendszertelen virágképzés miatt, ami az elégtelen dormancia következménye. A legnagyobb visszaesés Emilia Romagna tartományban várható, ahol a tavalyi 107 ezer tonnához képest idén mindösze 11 ezer tonna termést jósolnak.

A 2020-as olasz termést 136 ezer tonna körülire teszik, ami 56 százalékkal lesz kevesebb a tavalyi rekord 307 ezer tonnától, és 40 százalékkal marad el a 2014-2018 közötti időszak átlagánál. Az olasz termőterület az utóbbi évek növekvő trendjei után idén egy 21 ezer hektáros egyensúlyi szinter érkezett.

Franciaország

Az enyhe tél erőteljesen rá fogja nyomni a bélyegét a francia kajszitermésre. A dormanciához szükséges hideg napok száma nem volt elegendő, így a virágzás egyenetlenül, hosszú időre elnyújtva, gyakran deformált vagy nekrotikus virágrügyekkel valósult meg. Különösen a legdélebbi termesztőkörzetek, főleg Crau, Costière és Roussillon környéke érintett. Március végén a Gard-tól északra fekvő területeken Vaucluse, Drome, Baronnies, Isère és Ardèche környékén komoly fagykárok érték az ültetvényeket. Nehány helyen sikerült fagyvédelmi gyertyákkal vagy légkeverő tornyokkal megóvni a növényeket, de a terméskiesés jelentős, van ahol egyeneses katasztrofális mértékű lesz.

Az Europêch becslése szerint 93 500 tonnára tehető a 2020-as francia kajszitermés, ami 29%-kal alacsonyabb a 2019. évi 120 ezer tonnát meghaladó mennyiségnél, és 34%-kal marad el a 2014-2018-as időszak átlagától. A legkorábbi termésbetakarítás a napokban kezdődik meg.

Görögország

A nagy termelők közül Görögország úszta meg a legjobban. Az Europêch által becsült 78 500 tonnás termés csak 13%-kal marad el a tavalyitól, de még így is 23%-kal magasabb, mint a 2014-2018 közötti átlagos volumen. Ennek oka, hogy az ország déli részét elkerülték a márciusi fagyok, amelyek az északi régiókban jelentős terméskiesést okoznak majd.