Az Illinois-i Egyetem kutatói egy többéves program keretében lerövidítenék az energiafűként hasznosított miscanthus vágásfordulóját, és növelnék annak hektáronkénti terméseredményét – számolt be a farminguk.com.

A miscanthus jelentősége az utóbbi években világszerte megnőtt, mivel felfedezték, hogy a növény nemcsak hőenergia termelésre (tüzelésre) hasznosítható, hanem cellulóz etanolt (folyékony üzemanyagot) is elő lehet állítani belőle. A jelenleg forgalomban lévő miscanthus hibridek azonban érzékenynek mutatkoznak a kórokozók iránt.

miscanthus

A felfedezés nagy lépést jelent az alternatív energiaforrások növelésében – fotó: Illinois-i Egyetem

A hagyományos nemesítés alapján egy új hibrid létrehozásához több évre, a miscanthus esetében még ennél is hosszabb időre van szükség. Ezért az illinois-i kutatók génszelekciót alkalmaznak, amely várhatóan legalább a felére csökkenti a folyamatot.

A nemesítés célja a hidegtűrés fokozása, az előállítható biomassza növelése, a betegségekkel szembeni ellenálló képesség javítása és a virágzási időszak ütemezése, valamint az észak-amerikai termesztési feltételekhez való alkalmazkodás erősítése.