A citrusfélék betegsége, a sárgasárkány-kór (huanglongbing, HLB) ellen nem könnyű védekezni, a termesztők egyetlen reménye, hogy a már fertőzött fák mielőbbi kiiktatásával sikerül megakadályozni a betegség terjedését – írja az EurekAlert tudományos hírportál.

A kórokozó korai felismerése kulcsfontosságú, mivel a fertőzött fák már hónapokkal vagy akár évekkel azelőtt tovább tudják adni a betegséget, hogy annak szemmel látható tünetei megjelennének rajtuk.

Az amerikai Mezőgazdasági Kutatószolgálat (ARS) szakembere, Timothy R. Gottwald rájött, hogy bizonyos kutyafajtákat be lehet tanítani a betegséget okozó baktérium, a Candidatus Liberibacter asiaticus kiszagolására, és az állatok több mint 99 százalékos pontossággal képesek jelezni a mikroorganizmus jelenlétét.

német juhász

A kutyák már a megfertőződést követő két héten belül képesek azonosítani a beteg fákat – illusztráció: Pixabay

Gottwald szerint a kutyák már a megfertőződést követő két héten belül képesek azonosítani a beteg fákat, jócskán túlszárnyalva a sárgasárkány-kór kiszűrésére az amerikai mezőgazdasági minisztérium által jelenleg jóváhagyott egyetlen módszer hatékonyságát.

A program keretében eddig európai tenyésztőktől származó 19 keresőkutyát képeztek ki a szakemberek.

Bár Magyarországot nem igazán érinti a citrusfélék növényvédelme, ugyanakkor keresőkutyák bevetése a növénykárosítók felderítésére és a betegség megelőzésére mindenképp érdekes gondolat a hazai termesztők számára is.

A tanulmányt az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikáltálták.