A fátyolfólia felhasználásának egyik legnagyobb előnye az, hogy segítségével előmelegíthető a talaj. A zöldségtermesztésre előkészített talajt a gazdák fátyolfóliával letakarják és a talaj hőmérséklete már néhány nap múlva 5–8 şC-kal emelkedik. Ha pedig a már elvetett magvakat takarjuk le, így még gyorsabb lesz a felmelegedés és a kelés egyaránt. Az így előkészített talaj az előcsíráztatott burgonyát és valamennyi zöldségféleség magját védi az esetleges talajlehűléstől. Ajánlatos a fátyolfóliát a szélein ráhúzott talajjal rögzíteni, amit a vetés, a kapálás és egyelés előtt eltávolítjuk – összehajtjuk –, majd a munka befejezése után ismét visszaterítjük és rögzítjük. Szeles és esős időben a nagyobb méretű fátyolfóliák mozgatását kerüljük el a meghibásodás veszélye miatt. A fátyolfólia emellett véd a rajzó kártevőktől, a madaraktól, sőt a mezei vadak kártételétől is, a kései tavaszi, illetve a korai őszi fagyoktól, nappal melegebb környezetet biztosít, éjszaka pedig véd a hirtelen lehűléstől. Hőszabályozó hatása üvegházakban vagy fóliaházakban is jól kihasználható. Véd a szél káros hatásaitól. Bár a fátyolfólia átengedi ugyan a levegőt, de a szélből csak annyi jut be, amennyi legfeljebb kisebb légmozgást idéz elő. Káros lehűlést vagy növénykárosodást nem okoz. Használata csökkenti a fölösleges nedvesség elpárologtatását is.

Végül pedig védi a talajt a sebes esők talajtömörítő hatásától, továbbá mérsékelheti a jégkárt is. Azáltal, hogy csökkenti a talaj és a növényzet vízelpárologtatását, ritkábban kell öntözni. Öntözés előtt a fóliát nem szükséges eltávolítani, mivel átereszti a vizet. Összességében jó hatással van a talajbaktériumok tevékenységére és a gyökérzet fejlődésére is.

A kínálatban 1–15,8 méteres szélesség szerepel, de a 12 méternél szélesebb fátyolfóliákkal már nehéz dolgozni. A több agrotechnikai műveletet igénylő növénykultúrák takarására ajánlatos a kisebb méretűeket választani. Amikor a fóliára már nincs szükség, a felcsavart fóliát száraz, sötét és hűvös helyen tároljuk.

L. L.