Az elmúlt 10 napban jelentős mennyiségű csapadék DNy-Magyarországon hullott, itt 10-25 mm esett, másutt nem volt eső. Az átlaghőmérséklet 17-18 °C volt, a nappali maximum 22-26 °C, míg az éjjeli minimum 6-10 °C – írja a nak.hu.

szőlő

Szőlészeti munkák közül folyamatosan zajlik a hajtásválogatás, törzstisztítás, a sorközök kaszálása, művelése – fotó: pixabay.com

Mint írják a szőlő a virágzás előtti állapotban van, egyes fajtáknál pedig zajlik a virágzás. Ez a legérzékenyebb fenológiai stádium!

Az április 16-tól 26-ig tartó alacsony hőmérséklet látható módon visszavetette a növényeket a vegetatív fejlődésben, az azóta tartó meleg időjárás eredményeképpen azóta azonban jelentős a napi hajtásnövekedés. Mégis, a virágzás kezdetén több ültetvényben nem éri el az 1 m-t a hajtások hossza, így a fürtkezdemények magas száma mellett nagy kérdés, milyen lesz majd a kötődés.

Sok területen látható a fagy nyoma: vannak teljesen elfagyott részek, de jellemzően inkább a részleges fagy tünetei tapasztalhatók – van, ahol annak ellenére, hogy nem esett nulla fok alá a hőmérséklet, mégis látható a hideg hatása. Szőlészeti munkák közül folyamatosan zajlik a hajtásválogatás, törzstisztítás, a sorközök kaszálása, művelése.


szőlő

Ha a virágzás környékén nem vagyunk képesek megállítani a gomba fejlődését, akkor a kötődött bogyókon már sokkal nehezebb dolgunk lesz – fotó: pixabay.com

Gombabetegségek

Lisztharmat – a fertőzésveszély értéke 100%!

Egyre több területen láthatók az aszkospóra-szóródásból eredő elsődleges, és a konídiumok okozta másodlagos tünetek is. Sok helyütt jeleztek zászlós hajtásokat, amik a gomba ivartalan alakjának áttelelési formájából ered, mely lokálisan ugyan, de ontja magából a konídiumokat!

Amennyiben tehetjük, ezeket távolítsuk el az ültetvényből, mert ha a virágzás környékén nem vagyunk képesek megállítani a gomba fejlődését, akkor a kötődött bogyókon már sokkal nehezebb dolgunk lesz! Célszerű mindig tünetmentesen tartani a lombozatot, a permetezési fordulókat 10-12 napra csökkenteni, valamint a hatóanyagokat váltogatva permetezni. Ha már van tünet a területen, akkor érdemes felszívódó-kontakt kombinációt alkalmazni

Javasolt hatóanyagok:

  • kén
  • fluxapiroxad
  • mefentriflukonazol

Peronoszpóra

Tünet megjelenésről még nincs információ. A tavalyi fertőzéseknek sincs nyoma, az időjárás sem kedvez a peronoszpórának. Az áttelelő képletek kiszáradhattak, az áprilisi makrosporangiumokból eredő betegségnek pedig nem kedvezett a hideg, fagypont közeli időjárás.

Javasolt hatóanyagok:

  • ditianon

Botritisz

A virágzáskor, a pártasapkák lehullásával képződő sebfelületen megtelepedhet, ezért célszerű megfelelő botriticid készítményt használni.

Javasolt hatóanyagok:

  • pirimetanil

szőlő

Nagy kérdés, milyen lesz majd a kötődés – fotó: pixabay.com

Egyéb

A tarka szőlőmoly április elején, a meleggel rajzáscsúcshoz közeledett, majd a hőmérséklet visszaesésével a  molyok eltűntek. Lárvákkal sem lehet még találkozni, a csapdák fogásszáma jelenleg minimális. A második generációt kell figyelni!

Az amerikai szőlőkabóca ellen annak, aki kötelezően védekezik, ott időszerű lesz az első kezelést elkezdenie! Figyelni kell arra, hogy mindig méhkímélő technológiát alkalmazzunk!

A hideg/fagy miatt sok növény visszamaradt, a leveleik sárgák, a fagy tüneteit is mutathatják. Ilyen esetekben érdemes megfelelő lombtrágyát alkalmazni. Az elfagyott részeken segíthetnek a növénykondicionálók, aminosavak.