A freshplaza.de cikke szerint fokhagyma globális piacát vizsgáló nemzetközi elemzők megállapították, hogy ebben az évben a kínai exportőrök a tavalyinál nagyobb mennyiségű fokhagymát dobtak az európai piacra, és azt valamivel aacsonyabb áron kínálják.

A jelenlegi, tonnánként 145 eurós ár mintegy 15-20 százalékos engedményt jelent az egy évvel korábbihoz képest, ami főleg a koronavírus-járvány világpiaci utóhatásaival, nevezetesen az éttermi fogyasztások erőteljes visszaesésével hozhazó összefüggésbe.

fokhagyma

Egyre több kínai fokhagyma kerül piacra, ráadásul olcsóbban, mint tavaly – Fotó: Pixabay

Ugyanakkor viszont, a kínai exportőrök a vöröshagymáért a tavalyi árnak több mint kétszeresét kérik. Az elmúlt évben a kínai vöröshagymát 500 grammos csomagolásban 0,03-0,05 euróért kínálták, ugyanennek az ára az idén 0,12 eurót tesz ki. Ennek oka elsősorban az, hogy a tavalyi alacsony ár miatt a kínai termelők közül sokan más termékre váltottak át, és emiatt a piaci felhozatal számottevően lecsökkent. Az európai és magyar vásárlók jelentős része már megismerte, és így az alacsonyabb áron elfogadja a kínai fokhagymát, a vöröshagymát illetően azonban inkább más, olcsóbb beszerzési forrást keres.