Az április elején megrendezésre került nyílt napok során a hónapos retek, karalábé és saláta termesztésének kihívásai kerültek reflektorfénybe.

Syon RZ F1 hónapos retek a hajtatásban is kimagasló minőséget ad

Syon RZ F1 hónapos retek a hajtatásban is kimagasló minőséget ad – fotó: Rijk Zwaan

A hónapos retek esetében 4 új fajta 4 vetési idővel történő bemutatása mellett a hazai és külföldi vendégek áttekintést kaptak a retekpiacon zajló átalakulásról, a megváltozó fogyasztói igényekről, illetve arról, hogy ezek milyen lehetőséget kínálnak a szakma szereplőinek. Általánosságban elmondható, hogy mindegyik hónapos retek fajta tömör belső szerkezettel, élénkpiros színnel és az áruházak igényeinek megfelelő lombozattal, emellett mutatós vékony farkincával rendelkezik.

A fejes saláta a hazai bemutatók meghatározó része

A fejes saláta a hazai bemutatók meghatározó része – fotó: Rijk Zwaan

Tóth Kamil, a cég retek témafelelőse a téli hajtató időszakra tervezett Millom RZ F1 fajta bemutatásakor kiemelte a fajta betegség-ellenállóságát, nagyobb méretben is biztonságos betakaríthatóságát. A tavaszi hajtatásban a már ismert Valerie RZ F1 mellett a Bodiam RZ F1 fajtával egészült ki a sor. Nagy méretben, akár szabadföldi termesztésre és a szezon végére tervezett hajtatásra a Syon RZ F1 fajta a legjobb megoldás. A bemutató üde színfoltja volt a különleges megjelenésű Junon RZ F1, amely a 'francia reggeli' típusba tartozik.

Vágásérett saláta mérése fontos része a minőségellenőrzésnek

Vágásérett saláta mérése fontos része a minőségellenőrzésnek – fotó: Rijk Zwaan

A hajtató fejes saláta és karalábé szortimentet Deme Zsolt termékfelelős mutatta be az érdeklődőknek.

Az egyik leggyorsabb karalábéfajta a Reno RZ F1, gumója lapított, optimális állású és egészséges, hosszú lombbal. A Drava RZ F1-et gumóalakja és színe miatt a termelőknél a hidegfóliás hajtatott szezon favoritja, őszi hajtatásban az Alme RZ F1 fajtával jól kombinálható. Ez utóbbi a szabadföldi tavaszi és őszi ültetésekben nagyon népszerű, mivel stabilan kiváló minőséget ad! A hidegfóliás hajtatás a megnövekedett fűtési költségek miatt kerül egyre inkább előtérbe. Az áruházi beszállítók igényeit szem előtt tartva, a Terek RZ F1 az optimális választás.

A karalábé kísérletben mindenki megtalálhatta a számára ideális fajtát

A karalábé kísérletben mindenki megtalálhatta a számára ideális fajtát – fotó: Rijk Zwaan

A több napos rendezvény során a karalábétermelők Michael Kreitz, a Rijk Zwaan nemzetközi karalábé/karfiol-termékfelelősének előadásából betekintést kaphattak a világ piacain zajló folyamatokra, a hazai karalábé-termesztés helyére és lehetőségeire.

A saláta parcellákon elsősorban a hazai piacra szánt új fejes saláta fajták voltak középpontban, ahol az Rijk Zwaan jelenlegi kínálatában lévő fajták mellett több ígéretes újdonság is bemutatásra került. Az enyhén fűtött hajtatásba a világosabb zöld, nagyméretű típusból az ismert Rivalda RZ mellett az 42-BU6965 RZ újdonságra hívta fel a figyelmet Deme Zsolt. Hideghajtatásban a bemutatott fajták sora az utóbbi években erőteljesen bővült. Nagy méretben a közkedvelt Euridice RZ mellé az Antiope RZ és a 42-BU4711 RZ fajták érkeznek. A Walha RZ valamelyest világosabb zöld színű, nagy méretben frisspiacra, besűrítve viszont áruházi beszállításra ajánlott.

Michael Kreitz és Deme Zsolt volt a két előadó a felgyői bemutatón

Michael Kreitz és Deme Zsolt volt a két előadó a felgyői bemutatón – fotó: Rijk Zwaan

Az áruházláncok irányában történő értékesítés esetén, a kompaktabb méretű, fényviszonyokra nem érzékeny Weldon RZ a jó választás. A hosszabb nappalok a fajtaválasztást is jelentősen befolyásolják. A nyári fóliás termesztésben a Funkia RZ nyújt megbízható minőséget.

Bővebb információ a fajtákról elérhető ezen a linken.

További információért keresse a Rijk Zwaan termékfelelőseit az alábbi elérhetőségeken:

Deme Zsolt
+36 30 626 1125
z.deme@rijkzwaan.hu

Tóth Kamill
+36 30 6345884
k.toth@rijkzwaan.hu