Az Egyesült Államokban már előrendelhető az a géntechnológiával előállított növény, amely folyamatosan világít. A vásárlók a 29 dolláros alapárért egy olyan petúniát (Petunia hybrida) kapnak, amelynek virágai nappal fehérek, sötétben azonban az egész növény halványzölden világít. A Light Bio biotechnológiai cég, – ami az idahói Sun Valleyben tevékenykedik – az ígéretek szerint áprilisban kezdi meg az első 50 ezer petúnia kiszállítását – írja az ipon.hu.

petúnia

Világító petúnia – egy géntechnológiával előállított növény, amely folyamatosan világít – fotó: Light Bio/Youtube

Független kutatók szerint a fejlesztés a látványosságán túl is nagyon jelentős, hiszen nagy dolog, hogy sikerült egy olyan növényt létrehozni, ami elég fényesen biolumineszkál ahhoz, hogy az szabad szemmel is látható legyen – vélekedett Diego Orzáez, a valenciai Növényi Molekuláris és Sejtbiológiai Intézet növénybiológusa. „Európai lévén irigykedem, hogy az Egyesült Államokban a fogyasztók rövidesen hozzájuthatnak ezekhez a növényekhez" – tette hozzá a kutató.

Keith Wood, a Light Bio vezérigazgatója és társalapítója már az 1980-as évek óta foglalkozik olyan biolumineszcens növényekkel, amelyek a sejtjeikben lejátszódó kémiai reakciók révén bocsátanak ki fényt. Kollégáival együtt 1986-ban számoltak be először az első olyan növény előállításáról, – ami egy dohányfajta (Nicotiana tabacum) volt – amelybe a szentjánosbogárból (Photinus pyralis) származó luciferázgént építettek be. Akkor a cél a génexpresszió alapjainak megismerése volt, amire ma is használnak biolumineszcens géneket a növénybiológusok. A növényeket úgy alakítják, hogy amikor egy adott, érdeklődésre számot tartó gén aktiválódik, a luciferáz génje is „bekapcsol", amitől a növény világítani kezd.

Tekintve, hogy az egész jelenség nagyon látványos, több cég is megpróbálkozott azzal, hogy dekorációs célokra gyártson világító növényeket. A növények által kibocsátott fény viszont túl halvány volt, ráadásul a növényeknek speciális tápanyagokra volt szükségük a kémiai reakció fenntartásához.

Az új petúnia azonban fényesen világít, és ehhez nincs szüksége különleges tápanyagokra, köszönhetően annak a géncsoportnak, ami a Neonothopanus nambi nevű biolumineszcens gombából származik. A gomba a fénykibocsátó reakciót a kávésav molekulájával táplálja, amit a szárazföldi növények is képesek előállítani. A kutatók a gombagének petúniába történő beillesztésével lehetővé tették, hogy a növény olyan enzimeket termeljen, amelyek a kávésavat fényt kibocsátó luciferinné alakítják, majd azt visszaforgatják kávésavvá, lehetővé téve ezzel a tartós biolumineszcenciát.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a növény ápolásához semmi különleges dologra nincs szükség, sőt, amennyiben jól bánunk vele, és sok napfényt kap, esténként még fényesebben világít – mondta a növény jellegzetességeit ismertetve Karen Sarkisyan szintetikus biológus, a petúnia egyik kifejlesztője. A szakértő ugyanakkor megnyugtatta a leendő tulajdonosokat: attól nem kell tartaniuk, hogy a növény ébren tartja őket éjszaka, ugyanis ahhoz nem elég fényes, inkább csak dereng, hasonló módon a szobába szűrődő teliholdhoz.


Az amerikai mezőgazdasági minisztérium a növényt szeptemberben hagyta jóvá. A Light Bio Sarkisyan elmondása szerint azért választotta a petúniát, mert az Egyesült Államokban széles körben elterjedt dísznövény, ugyanakkor nem őshonos és nem is invazív faj –  azaz minimális az esélye annak, hogy a módosított gének átterjednének az őshonos növényekre és megzavarják az ökoszisztémákat.

Mások sem látnak biztonsági kockázatot a növényben, amely sokat segíthet a géntechnológia jobb megítélésében. „Az emberek reakciói összetettek a genetikailag módosított növényekre" – mondta Steven Burgess, az Urbana-Champaign Egyetem növénybiológusa. Ez a világító szobanövény nagyon különbözik a mezőgazdaságban használt növényektől, így nem tűnhet annyira fenyegetőnek.

Orzáez rengeteg kutatási potenciált lát a petúniák mögött rejlő technológiában – jelenleg is olyan növényeken dolgozik, amelyek a gombák luciferázrendszerét használják fel arra, hogy kommunikáljanak, ha stressz éri őket, vagy ha vírusfertőzésük van. Elképzelése szerint az ilyen típusú megoldásokkal a jövőben a gazdák a műholdak vagy az éjszaka repülő drónok segítségével a terméssel kapcsolatos problémákról időben értesülhetnek majd.

„A géntechnológiát az emberiség javára lehet fordítani" – fogalmazott Orzáez, ezzel elismerve, hogy sokan félnek tőle. „Ha vannak pozitív példák a géntechnológiára, olyanok, amelyeket az emberek megérinthetnek és hazavihetnek, mint például ez a petúnia, az segíthet, hogy más megvilágításban lássák a másfajta módosításokat is" – mondja.