A tavasz beköszöntének egyértelmű jele, hogy a kertes házakban a fészerből, a garázsból, vagy a sufniból előkerül a fűnyíró. Általában az ablakból kitekintve, a tündöklő napsütésben már nem úgy látjuk, hogy szépen zöldül a pázsit a kertben. A szélben hullámzó gyep a gondozatlanság, a rendetlenség érzetét kelti. Ilyenkor hangzik el a parancs: le kell nyírni a füvet!

Ekkor a fűnyírásra kijelölt egyén elballag, előveszi a fűnyírót, kihúzza a gépkocsibeállóba, és nekifog. Pontosabban nekifogna, de a kis pumpa nyomogatásakor a szörcsögő hang nem akar elmúlni. Gyanút fog ekkor, lehajol, és letekeri a benzintartály kupakját. Kíváncsian kukkant a sötétségbe, s hogy megállapítsa a valós helyzetet, kicsit megrángatja a szerkezetet. Lesi hogyan csillan a folyadék felszínéről tükröződő fény. Aztán megnyugszik, mert látja a lötyögő benzin tükrének hintázását. Lassan visszatekeri a kupakot, kiegyenesedik, és elfoglalja a „vezető állást”. Majd megint meghajol egy csöppet, megragadja a „T” alakú fogantyút, és erőteljesen meghúzza. Semmi. Aztán még egyszer, és harmadszor is, de kedvező eredményelmarad. Elkezd bosszankodni amiatt, hogy fáradozását nem követi az ütemes motorzúgás.

amikor nem indul a fűnyíró

Könnyen lehet, hogy megúszhatod a szerelőt – fotó: Pixabay

Mivel hétvége van, úgy dönt nem bosszantja magát feleslegesen. Elballag a hűtőszekrényhez elővesz egy doboz sört, és azonnal be is veszi a nyugtatónak szánt italt. Aztán újra próbálkozik. Három rántás, egy pihenő. Nagyjából 10-15 perc múlva két rántás között bele is rúg a szerencsétlen gépezetbe, mielőtt végleg feladja.

Van néhány lelkes polgár, aki nem hiszi, hogy kifoghat rajta egy ilyen egyszerű eszköz, és folytatja a harcot. Teljesíteni kell a feladatot, és a büszkeség is csorbul, ha a fűnyíró a győztes, vagy legalábbis a makacsabb fél a harcban. Tehát a pasas előveszi a szerszámos dobozt, a gyertyakulcsot és a csavarhúzót...

A végkifejlet általában ugyanaz, a gép hétfőn Józsi bácsinál, a kisgép szerelőnél köt ki.

Mit tegyél, hogy neked ne kelljen felkeresned a szerelőt?

fűnyíró

Jól felkészített fűnyíróval könnyű dolgozni – Fotó: Fecsó Gábor

Mielőtt eljön az idő, hogy munkára kell fogni a fűnyírót, vedd elő, és készítsd fel a szezonra, mint bármelyik másik gépedet.

Az első teendők a fűnyíróval

Először is meg kell takarítanod az állás közben rárakódott (vagy rosszabb esetben tavalyról maradt) szennyeződésektől. A munka megkezdése előtt cseréld ki a motorolajat! Tapasztalatom szerint a legolcsóbb kategóriába eső gépek élettartamát is jelentősen meg lehet nyújtani, ha évente egyszer a tulajdonos megejti az olajcserét. A motorolajat ilyen kisebb gépeknél általában 50 üzemóránként szokás cserélni, azonban ha otthoni munkára használja valaki, akkor feltételezhető, hogy az éves üzemóra kevesebb ennél.

Amikor leereszted az olajat, ügyelj arra, hogy a forgattyúsház teljesen kiürüljön. Ehhez általában a gépnek vízszintes síkon kell állnia. Legyél türelmes, várd meg, amíg a csepegés is megszűnik. Feltöltéshez mindig a kezelési utasítás által előírt kenőanyagot használd. Ha erre utaló bejegyzést nem találsz, használd a kereskedelemben kapható, általában 6 dl, vagy 1 literes kiszerelésben kapható kerti gépekhez ajánlott olajat.

Fontos tudnod, hogy a leengedett fáradt olaj veszélyes hulladék. Ezért ne öntsed a csatornába, és egyéb más módon sem szabad „eltüntetni”. Üzemanyag kutak többségénél van lehetőség leadni a fáradt olajat, ott térítésmentesen átveszik, és később megfelelően ártalmatlanításra kerül.

fűnyíró

Tavasszal friss benzinnel töltsd fel a gépet – Fotó: Fecsó Gábor

Üzemanyag és a levegőszűrő

Tisztítsd vagy cseréld ki a levegőszűrőt is! Azért van erre szükség, mert ha túlságosan szennyezett, akkor a motor egyenetlenül jár, csak „fulladni” fog, és a teljesítmény is jelentősen csökken.

A munka megkezdése előtt a tavalyról maradt üzemanyagot engedd le (ha nem ürítetted ki a tankot ősszel), és töltsd fel frissen vásárolt benzinnel a tartályt. Manapság már a tolókaros gépek döntő hányada négyütemű motorral van felszerelve. Ezekbe a gépekbe ne önts keverék benzint. Ha mégis megtörténik, akkor le kell eresztened a tartályból, és fel kell higítanod, amennyire csak lehetséges.

fűnyíró szerelés

Figyelj a levegőszűrő tisztaságára – Fotó: Fecsó Gábor

Lehet, hogy az első indítás kissé nehézkes lesz, mert a hosszú állás alatt a hengerfalról teljesen lefolyik az olaj, ez pedig (főleg viseltesebb gépeknél) a kompresszió csökkenését okozhatja. Ilyen esetben érdemes néhányszor „átforgatni” a motort. Lehetőleg üres üzemanyag tankkal, és kiszerelt gyújtógyertyával tedd ezt. Így könnyebb a forgatás, a főtengely pedig meghajtja az olajszivattyút is, ezzel a kenőanyag eljut a szükséges helyekre.

Indítás előtt érdemes még néhány pillantást vetni a behúzó zsinórra, és a bowdenekre. Ha sérülés látszik, vagy érezhető, cseréld, vagy cseréltesd ki ezeket az alkatrészeket.

Gyújtógyertya

Amikor végképp nem indul, ellenőrizd a gyújtást! Benzinüzemű motorok indítása, és működése szempontjából a megfelelő szikra az egyik legfontosabb. A gyújtógyertya kiszereléséhez mindig megfelelő szerszámot használj. Ha már a kezedben tartod, ellenőrizd a pólusok állapotát és a megfelelő hézagot.

A jól működő gyújtógyertya pólusai őzbarnák, ez könnyen felismerhető. A szennyezett gyertya nem ad megfelelő szikrát, a motor járása egyenetlen lesz (ha beindul). A tisztításhoz használj drótkefét, legyél óvatos, hogy a megfelelő hézag megmaradjon. Ha cserélni kell, figyelj hogy a hézag és a hőérték megfeleljen a gyártó előírásainak.

Megfelelő és szennyezett gyújtógyertya

Megfelelő és szennyezett gyújtógyertya – Fotó: Fecsó Gábor

A fűnyírókés

A szezonban többször is ellenőrizd a kés állapotát! A kopott, tompa élek roncsolják a növényt, ezzel az ejtett sebek lassabban regenerálódnak, tehát megnő a kiszáradás, a pusztulás veszélye.

Ha élezed a késeket, ne vidd túlzásba! Nem cél a borotválkozás, és a túlzottan megköszörült kés sérülékenyebb is. Megfelelő, ha kb. 0,1 mm vastag élszalag jön létre. Az élezés során ügyelj rá, hogy a kés kiegyensúlyozottsága megmaradjon. Ellenőrizheted úgy, hogy egy vonalzóra vagy valamilyen kis átmérőjű hengeres tárgyra helyezed a kiszerelt kést. Középen (a rögzítő furat közepén) feltámasztva nem szabad elbillennie. Ezzel az eljárással már jó közelítéssel elérheted a megfelelő állapotot. A rosszul kiegyensúlyozott kés rázni fogja a gépet, és azon kívül, hogy károsítja a motort és a vázat is, csúnyán elfárasztja azt is, aki dolgozik a géppel.

Ha a kés sérül, akkor azonnal javítsd ki, vagy cseréld le. Nem ajánlom, hogy folytasd a munkát, mert az erős kiegyensúlyozatlanság akár törésig rázhatja a fűnyírót, szétrázza kezedet, és a sérült penge a gyepet is roncsolja.

fűnyírókés

Az életlen vagy roncsolt kés rongálja a gépet és a gyepet is – Fotó: Fecsó Gábor

Indítás és munka

Minden indítás előtt ellenőrizd a motorolaj szintet! Szükség szerint tölts utána, de figyelj, hogy a maximumot soha ne lépje túl. Ha véletlenül túltöltöd, könnyen befolyik az olaj a hengerbe, a dugattyú alá, így munka közben erős füstölést okozhat. Idősebb, már sokat használt gépekre jellemző az olajfogyasztás, ezért is fontos az ellenőrzés.

Ügyelj arra hogy a fűnyírót ne döntsd meg előre, mert ekkor a motorolaj hajlamos a dugattyú alá folyni, ez pedig füstölést, vagy nehéz indítást fog okozni, ugyanúgy mintha túltöltötted volna az olajteknőt. Ha a gépet mozgatod mindig hátrafelé dőljön. Érvényes ez akkor is, ha a motor áll. Ilyen, „hanyatt dőlt” helyzetben ellenőrizd a késeket, és végezd el a kaszaház belső tisztítását is.

fűnyíró

Indítás előtt ellenőrizd a motorolaj szintet – Fotó: Fecsó Gábor

A fűnyíró tisztántartása

A napi munka végeztével tisztítsd meg a gépet! Nem csak kívülről a port, hanem a kaszatest belsejét is. A lerakódott növényi maradványok, és a nedves por ilyenkor még általában könnyen eltávolíthatók a burkolatok belső részéről is. Ha nem teszed meg, akkor néhány nap alatt teljesen rászárad, és csak nehezen lehet majd kitakarítani a fűnyírót.

Megelőzheted az erős szennyeződést, ha nem ugrasz neki a harmatos gyepnek. Az ilyen körülmények között végzett munka egyébként sem tanácsos, mert ha nedves a fű, megtapad rajta a por, és munka közben ezek az apró szemcsék sokkal gyorsabban koptatják a késeket, mint a szárazon végzett vágás esetén. Az apró szármaradványok könnyebben feltapadnak a burkolat belső falára, és a kihordás is nehézkes lesz.

Egy-egy nagyobb értékű gépen a gyártók kialakítanak locsolótömlő kapcsolásához alkalmas csatlakozót. Ilyen gépen könnyű a kaszaház belső tisztítása, azonban vigyáznod kell, hogy magadat ne áztasd el túlzottan.

A megfelelő vágási magasság

A füvet mindig olyan magasnak kell meghagynod, hogy elegendő levélfelület maradjon a gyökerek táplálására, de a kerted is jól mutasson, és megfeleljen a gyep használatának. Nem mindegy, hogy kerti pázsitról vagy sportgyepről van szó. Természetesen ezek különböző fajta gyepkeverékeket is jelentenek, ez is fontos tényező a megfelelő vágási magasság megválasztásánál.

Ősszel és tavasszal 3-4 cm-es magasság megfelelőnek mondható, de nyáron hagyd meg 4-5 cm magasnak, hogy a meleget jobban viselje. Ennek megfelelően nyáron sűrűbben is kell vágnod, mivel a növény magasságának a felénél mélyebbre nem érdemes a kaszát állítani.

Szép zöld gyepet, pázsitot, és kellemes fűnyírást kívánok!
Fecsó Gábor