A gyömbér és a kurkuma melegkedvelő fűszernövények, amelyek elsősorban az ázsiai és dél-amerikai országokból kerülnek a nemzetközi piacra, ráadásul meglehetősen magas áron (6-22 euró/kg) – írja a freshplaza.de.

Gyömbér

A gyömbér és a kurkuma melegkedvelő fűszernövények, amelyek ára a nemzetközi piacron magas – Fotó: pxfuel.com

Mind a gyömbér, mind a kurkuma termése elsősorban fűszerként kerül felhasználásra (friss vagy tartósított formában), de azok gyógyító és egészségmegőrző hatással is rendelkeznek. Importjukat a magas árfekvés miatt európai termesztők már régebb óta igyekeznek kiváltani, eddig azonban csak kiskertekben vagy virágcserepekben történő néhány-töves termelésig jutottak.


Bajor kertészek viszont már néhány éve az üzemi szintű termesztéssel is egyre nagyobb sikerrel próbálkoznak, és ebben az évben friss árukból az első német exportszállítmányok is elindultak, szárított termékeket pedig egész évben, folyamatosan tudnak kínálni. A német kezdeményezés egyelőre életképesnek bizonyul, mivel a fentemlített magas árak megfelelő nyereséget biztosítanak, sőt a termesztési tapasztalatok kezdeti hiányosságait is képesek kiegyenlíteni.