A kávézacc 2 százaléknyi nitrogént tartalmaz, amelyet a növények a zacclebomlása után tartós hatású műtrágyaként hasznosíthatnak a zaccban található – kis mennyiségű kalcium-, mangán-, cink- és vastartalommal együtt – írja a balconygardenweb.com.

A közvéleményben elterjedt, hogy a zacc csökkenti a talaj pH értékét, ez azonban nincs így, mivel a savtartalom a főzés során elillan, és így csak enyhén savas vagy semleges hatású marad, de mindenképpen javítja a talaj szerkezetét, és növeli annak szerves anyag tartalmát, még ott is, ahol a savasságnövelése nem kívánatos.

komposztálás

A kávézacc jótékony hatásai arra biztatnak, hogy komposztáljuk és keverjük bátran növényeink talajába! – fotó: Shutterstock

A szervesanyag hozzáadása révén javul a talaj víz-visszatartó képessége és levegőztetése, ami serkenti a magvak kelését, és – ami még fontosabb – megelőzi a talaj káros gombákkal és baktériumokkal való fertőzöttségét. Ezen kívül a zacc komposztáláshoz is jól felhasználható, de csak maximum 25 százalékban, mivel nagyobb arányban elnyomja a hasznos mikroorganizmusokat.

Ugyancsak hasznos lehet a mulcs összetevőjeként, mivel elriasztja a rágcsálókat, elnyomja a gyomokat, és szellőzteti a talajt.

Más anyagokkal való keverés nélkül azonban kiszárítja a talajt, és több kárt okozhat mint hasznot. A kertészek közül többen úgy gondolják, hogy a kávézacc riasztja a csigákat és meztelen csigákat, ez azonban csak a kávéültetvényekre érvényes, de egyáltalán nem csökkenti a zacc hasznát.