E heti körkérdésünkben a fentiekről kérdeztük meg a szakembereket. Akik ezúttal válaszoltak: KITE Zrt., Navik Alfa Kft., PENDA Kft.

Sira Márk kertészeti üzletág-igazgató – KITE Zrt.

A KITE Zrt.-nél az elmúlt 10 évben mintegy 1300 hektáron hoztunk létre korszerű almaültetvényt, támrendszerrel, jéghálóval és öntözőrendszerrel ellátva, és az első tárgyalások során számtalan kérdéssel találkoztunk, melyek a következőek.

gyümölcs

A KITE Zrt. tám- és jéghálórendszerek telepítésében és öntözés terén szerzett tapasztalataival áll partnerei rendelkezésére

Mekkora felületen érdemes telepíteni?
Erre nehéz jó választ adni, de meglátásaink szerint az 5 hektár vagy afeletti kertek mérete az optimális, költség- és bevételoldalon. Ezen ültetvényméretek már megfelelő árualapot tudnak biztosítani megfelelő fajtaválasztással. Itt el is érkeztünk a következő kérdésünkhöz, miszerint:

• Mely fajtákat ajánljuk?
Véleményünk szerint ezen ültetvényméretekhez 2-4 fajta teljességgel elegendő. A nemzetközi tendenciákat és a keresletet figyelembe kell venni a fajtakör meghatározásánál. Ha már korszerű, piacképes fajtákról beszélünk, akkor az oltvány minősége meghatározó kérdés kell hogy legyen. Azt valljuk, hogy aki ma Magyarországon komolyan veszi a termelést, az csak és kizárólag Knipp oltványokban gondolkodik.

Számtalan esetben bizonyította a technológia, hogy a többletköltség már az első termőévben megtérül, mely ezen minőségű oltványok esetén már a tavaszi ültetést követő év őszét jelenti, amikor is nem ritka a 15 tonna/hektár feletti terméshozam, természetesen megfelelő tőszám mellett, mely ez esetben és a javaslatunk alapján 3500 db/hektár feletti darabszámot jelent.

Az öntözés és tápoldatozás ilyen egyedsűrűség mellett alaptechnológia, nem képzelhető el nélküle a beruházás. Olyannyira része a technológiának, mint a tám- és jéghálórendszer, valamint a korszerű fagyvédelem. Ezen elemek tudják azt garantálni, hogy az eltelepített ültetvény a lehető legkisebb kockázat mellett, folyamatosan teremni tudjon.

almafa

Aki ma Magyarországon komolyan veszi a termelést, az csak és kizárólag Knipp oltványokban gondolkodik

• Sokakban felmerül a kérdés, hogy mekkora költsége van egy ilyen ültetvénynek. A válasz erre az, hogy relatíve magas. Azonban a realizálható árbevétel is magasnak tekinthető. Ahhoz, hogy a velünk kapcsolatban álló gazdákat ezen fontos döntés meghozatalában támogatni tudjuk, nemcsak kereskedelmi partnerként, hanem finanszírozóként is támaszkodhatnak a KITE Zrt.-re. A KITE Hitel Iroda munkatársai versenyképes hiteltermékekkel segítik gazdálkodó partnereinket az általuk megálmodott korszerű ültetvények létrehozásában.

A KITE Zrt. stratégiai partnere az 50 éves múltra visszatekintő tám- és jéghálórendszerek világpiacán vezető szerepet betöltő Valente. A Valente élen jár az ültetvények tervezése, telepítése és a hozzájuk kapcsolódó technikai megoldások terén.

Természetesen a jó rendszer mit sem ér megfelelő kivitelezés nélkül, a KITE Zrt. tám- és jéghálórendszerek telepítésében és öntözés terén szerzett tapasztalataival áll partnerei rendelkezésére. Célunk, hogy ne egy alapanyag-beszállítóként tekintsenek ránk partnereink, hanem egy komplex szolgáltatást nyújtó félként, hiszen így garantálható ezen, akár generációkra kiterjedő beruházás időtállósága.

Navik Alfa Kft.

Egy gyümölcsültetvény telepítését tervező gazdának számos szempontot figyelembe véve kell megterveznie az ültetvényét. Első és talán legfontosabb a piaci igények felmérése. Egy ültetvény telepítése több évtizedes elköteleződést jelent, ezért szükséges az ültetvény várható élettartamának függvényében a beruházás jövedelmezőségének és megtérülésének vizsgálata.

kertészeti traktor

Az első lépés minden beruházásnál a piaci igények felmérése.

A közgazdasági feltételeken túl a tervezett telepítési helyszín infrastrukturális és ökológiai vizsgálata is szükséges. Ezért már a tervezéskor alaposan körüljárva kell megválasztani az ültetvényünk számára a legmegfelelőbb éghajlati, talaj- és domborzati adottságokkal rendelkező területet.

Ki kell választani az alkalmazni kívánt termesztéstechnológiát, legyen az hagyományos, integrált, esetleg ökológiai. Csak ezután történhet meg a fajta kiválasztása és a művelési rendszer meghatározása.

Fontos szempont a későbbi gépesítés szempontjából az ültetvény térállásának meghatározása, mert ez nagy mértékben befolyásolhatja az ültetvény sor- és soraljművelésének lehetőségeit, az alkalmazni kívánt metszési és szedési technológiákat.

Ha mindent összevetve az ültetvény terve megfelel az elvárásoknak, kezdődhet a telepítési munka. A telepítés előtti mélyszántás elvégzésén kívül a Carraro Agricube traktorcsalád az összes munkagép üzemeltetéséhez alkalmas, mely akár a telepítés során vagy később az ültetvény kezelése során szóba jöhet. Négyféle méretben elérhető, 75 LE-115 LE motorteljesítménnyel. Tömege több mint 30 mázsa.

traktor

A telepítés előtti mélyszántás elvégzésén kívül a Carraro Agricube traktorcsalád az összes munkagép üzemeltetéséhez alkalmas.

A traktorok fő erősségei a stabilitás az alacsony súlypontnak köszönhetően, a jó kiláthatóság, kényelmes munkavégzés, a fordulékonyság és a kompaktság, amik együttesen biztonságos munkavégzést biztosítanak mind sík, mind pedig dombos területeken. A sokféle konfiguráció és opció teszi az AGRICUBE traktort rendkívül professzionálissá és alkalmassá az egyedi igények kielégítésére is.

traktor

traktor

A traktorok fő erősségei a stabilitás az alacsony súlypontnak köszönhetően, a jó kiláthatóság, kényelmes munkavégzés, a fordulékonyság és a kompaktság

Alapfelszereltségben is igen gazdagon felszerelt, például elektromos motorfordulatszám-szabályzással rendelkezik, két motorfordulat előre beállítható a kényelmes munkavégzés végett. Nagy teljesítményű, akár 126 liter/perc olajszállítású olajhűtővel ellátott hidraulikarendszerrel szerelt, emellett üzemanyaghűtővel is el van látva.

Gyurecskó Zsolt értékesítő – PENDA Kft.

Az ültetvénytelepítés jelentős kiadással jár, azonban a támogatások megfelelő felhasználásával ezek a költségek jelentős mértékben optimizálhatóak.

A telepítés hosszú távra szól, ezért alaposan fel kell mérni a választott terület adottságait (éghajlati és talajadottságok, domborzati viszonyok). A telepítés költségeiben az engedélyezéseken felül kalkulálnunk kell a szaporítóanyag, a műtrágya, a permetlé, de akár a kötözőanyagokkal is. Műszaki költségekbe a talajmunkákat, a gépi és kézi munkákat számolhatjuk. Továbbá nem szabad megfeledkezni a támrendszer, a kerítés és az öntözőberendezés költségeiről sem. Munkaerő tekintetében mind az ápolási, mind a betakarítási időszakkal is terveznie kell egy gondos gazdának.

A mezőgazdasági berendezések kiválasztása során a hatékonyság mellett teret nyernek a környezetkímélő, korszerű megoldások is, mint a mulcsozás, illetve a kevesebb permetlé-felhasználás a tökéletes fedés mellett.

A pénzügyi terv készítése során a tevékenységhez kapcsolódó támogatásokról, illetve pályázatokról érdemes tájékozódni. Természetesen egy adott pályázat feltételrendszerében ajánlható gépekkel kapcsolatban a PENDA értékesítői is segítséget nyújtanak a vállalkozóknak. A költségek és a várható bevételek tervezésével valós megtérülési idővel kalkulálhatunk.

permetező

Tökéletes fedés a Martignani permetezővel

A gyümölcsfák gyökérzete mélyre hatol, ezért a talajt is mélyen kell megmunkálni, melyhez ajánljuk a FAZA mélylazítókat 30-50 cm mélységig.

mélylazító

FAZA mélylazító

A szőlő- és a gyümölcsültetvények sorközi tápanyag-utánpótlására és a talaj lazítására ajánljuk a mélyműtrágyázót. A FAZA IC mélyműtrágyázó a teleszkópos váz modelltől függően 120 és 160 cm max. munkaszélességet tesz lehetővé. A műtrágyázó tartálya INOX acélból készült. A műtrágyaszórás a traktor fülkéjéből hidraulikusan vezérelhető. Ezek a jellemzők a FAZA IC mélyműtrágyázót magas minőségű, professzionális berendezéssé teszik. Az IC típusok normál, átfordítható és cserélhető élű késekkel (270x40x15mm) szereltek.

mélyműtrágyázó

FAZA mélyműtrágyázó

Már az ültetéskor biztosítanunk kell az erős támrendszert, melynek építéséhez ajánljuk a SELVATICI gödörfúró modelljeit. A gödörfúrók hajtóművei három méretben készülnek. Kivitelük lehet normál vagy irányváltós. A megfelelő átmérőjű és hosszúságú gödörfúrók minden típushoz külön rendelendők! Egyéni kívánságra, felár ellenében rendelhető 50, 80, 120, 150, 180 és 200 cm hosszméretű, speciális kialakítású fúrófej is. A három méretben készülő hajtóművek főbb jellemzői, hogy a 40-es széria tagjai max. 40 cm átmérőig 100 cm mély gödrök készítésére használhatók. A 80-as széria gépeivel max. 80 cm átmérőig 130 cm mély gödrök fúrhatóak. A 100-as széria tagjaival max. 100 cm átmérőig típustól függően akár 210 cm mély gödrök készíthetők.

gödörfúró

Selvatici gödörfúró

Végül ne feledkezzünk meg az oltványok alakításáról és a későbbi alakító metszésekről sem. Gyorsan, hatékonyan és biztonságosan lehet haladni a ZANON elektromos metszőollóival, mely szintén több típusban megtalálható kínálatunkban a ZANON kötözőberendezésekkel együtt.

Az egészséges állomány fenntartásához a PENDA Csapata a Martignani permetezőket ajánlja. A legújabb modell a „NEWPort20” törzscsuklós légporlasztásos permetező, melynek fordulási sugara 6 m alatt van, és akár 90°-ban is elforgatható.

Bármilyen kertészeti gépet, eszközt keresel, az Agroinform Piactér rovatában megéri körülnézni!

Ha pedig kérdésed van a gyümölcskertészettel kapcsolatban, felteheted Fórum rovatunkban.