A hideg éjszakák most még nem veszélyeztetik a gyümölcsösöket. Van elég víz a talaj felső rétegeiben, de a helyzet még nem ideális - foglalja össze a jelenlegi helyzetet az index.hu

fagy

Az erős lehűlés megtizedeli a talajban telelő kártevőket – fotó: pixabay.com

Megérkeztek a fagyos éjszakák

A szántóföldön gazdálkodóknak jó hír, hogy az előző hetek jelentős csapadékmennyisége után - bár vastag hótakaró nincs a vetéseken, de legalább megérkeztek a fagyos éjszakák.

Az erős lehűlés megtizedeli a talajban telelő kártevőket. Csizmadia György agrárközgazdász, kertészmérnök beszélt arról, hogy a korábbi enyhe idő után a gyümölcstermelőknek a most megérkezett fagy miatt kell-e aggódniuk.

Szerencsére nincs még baj, a gyümölcsfák nagy része még kényszernyugalmi állapotban van

– mondta, majd hozzátette, a korai mandula és a kajszibarack néhol már piros bimbós, pattanó rügyes állapotban van, ezekre a fagy veszélyes lehet, azonban általában ezeket a gyümölcsöket nem fagyveszélyes helyekre, hanem dombokra telepítik.

Jó jelnek számít, hogy ezen a télen az elmúlt évekhez képest lényegesen hidegebb a talaj, ami kedvez a kényszernyugalmi állapotnak, és a talajban áttelelő növényi kártevőket is irtja.

gyümölcsös

A gyümölcsfák nagy része még kényszernyugalmi állapotban van – fotó: pixabay.com

Nagy túlélő: a mogyoró

A mogyoró is a korán virágzó csonthéjasok közé tartozik, sokan tartanak attól, hogy károsodhat a fagyban.

A mogyoró nagyon érdekes növény. Olyan kint is vagyok, bent is vagyok taktikát választ a túlélésre. A stratégia nagyon egyszerű, februárban kivirágzik, majd ezt követően nemsokára vissza is húzódik, mint aki meggondolta magát, és párat alszik még a végső ébredésre. A mogyoró tehát igazi túlélő, fagy legyen a lábán, amelyik igazi fogást talál rajta.

– mondta Csizmadia György eloszlatva az aggodalmakat.

mogyoró

A mogyoró igazi túlélő, fagy legyen a lábán, amelyik igazi fogást talál rajta – fotó: pixabay.com

Reménykednek a gazdák

A napokban sokat hallottunk arról, hogy idén csökkenhet az aszály veszélye, mert az előző év hasonló időszakához képest az elmúlt hetekben nagyon sok eső esett.

Csizmadia György szerint ez mindenképpen jó hír, a tavaszi vetés talál majd megfelelő mennyiségű vizet, hiszen a talaj felső rétegei nagyrészt telítettek, ami idővel leszivárog azokba a mélyebb rétegekbe is, amelyek még most is szárazak. A szakember szerint még legalább 100-150 milliméternyi lassú, áztató esőre lenne szüksége a talajnak ahhoz, hogy megfelelő nyári tartalék alakuljon ki.

Egy évvel ezelőtt ilyenkor a földeken a homokot fújta a szél, ehhez képest most sokkal jobb a helyzet

– tette hozzá Csizmadia György.