A szabadgyökerű fás ültetési anyagok szaporító iskolai kitermelése a gyümölcsfajoknál október 10-e, a szőlőnél október 20-a előtt nem kezdődhet meg – olvasható a Nébih oldalán.

Ezeket a határnapokat a vásárlóknak is érdemes szem előtt tartani, hiszen, ha korábban találkoznak ilyen áruval, akkor már a naptár alapján is tudható a kétes minőség, a nem elégséges beérettség és gyenge biológiai érték. Az ún. gyökércsomagolt fás növényekre ugyanezek a dátumok vonatkoznak (szabad gyökérzettel termelik ki azokat is), viszont a termesztő-edényes (konténeres) növények egész évben forgalmazhatók.

Faiskolai termelőink a kitermelés előtt, még a faiskolai táblában felcímkézik a fákat, ez az időzítés fontos a fajtaazonosság biztosításához.

Erre figyeljünk gyümölcs szaporítóanyag vásárlásakor

Gyümölcsültetési anyagokat (pl. oltványokat, gyökeres dugványokat, bokrokat stb) faiskolában, kertészeti- és barkácsáruházakban, valamint egyéb kereskedelmi egységekben egyaránt vásárolhatunk.

A sikeres gyümölcstermesztés a kifogástalan szaporítóanyagnál kezdődik – Fotó: pixabay

Mindenképp olyan szaporítóanyagot válasszunk, amin megtalálható az alábbi adatokkal, elemekkel ellátott kötelező címke:

  • a faj, a nemes és az alanyfajta neve,
  • a termelő faiskola megnevezése, és növényegészségügyi regisztrációs száma,
  • a növényútlevél felirat,
  • a kategória ( magasabb szaporítási fokozatú Certifikált- kék színű címke, vagy tünetmentes C.A.C – narancssárga színű lehet),
  • a növényegészségügyi állapot (vírusmentes, -tesztelt, tünetmentes),
  • a címke sorszáma, valamint
  • az Európai Uniós zászló.

A szaporítóanyagok minőségi követelményeiről, az oltványokról a Nébih tájékoztatójában olvashat bővebben. Cikkünk a témához kapcsolódóan: 10 jó tanács a sikeres őszi gyümölcstelepítéshez.