A Himalája lejtőjén fekvő, magashegyi Ladakh indiai indiai régióban a növénytermesztésre alkalmas időszak a kemény telek miatt évente mindössze 4 hónapig tart. A helyi lakosok viszont többnyire zöldségtermesztésből (és részben turizmusból) élnek, de jövedelmeik nagyon alacsonyak.

Az Agrow szociális vállalkozás ezért három posztgraduális hallgató közreműködésével egy érdekes kezdeményezést indított el, amelynek keretében – megfelelő eszközök és tőke híján, viszont a turizmus nyomán egyre nagyobb mennyiségben szemétre dobált – műanyag palackokból és hulladékokból épít hajtatóházakat – írja a www.thebetterindia.com.

műanyag

A kép csupán illusztráció (Shutterstock).

Egy ilyen hajtatóház, amely mintegy 8.000 palackból felépíthető, képes meghosszabbítani a termesztési szezont (a tél elején és végén), és mindössze 25.000 rúpiába (mintegy 100.000 Ft-ba) kerül. Az újítás a termesztési szezon meghosszabbítása mellett a környezet tisztán tartását is szolgálja.

A kezdeményezést – a szociális problémák megoldását szolgáló egyéb költségtakarékos újításokkal együtt – a helyi Narapa Fellowship támogatja. Az épületek vázát biológiailag nem lebomló hulladékok, falait pedig többnyire homokkal töltött műanyag palackok képezik. Jelenleg már több száz ilyen hajtatóház működik a körzetben.

Talán a műanyag szeméthegyek szaporítása helyett Magyarországon is lehetne egy hasonló megoldással próbálkozni, még ha a megoldás primitívnek tűnik vagy mosolygásra késztet is.