Az Etyeki Borvidéken található Nyakas Pince közel 190 hektár területen gazdálkodik és csak szőlővel foglalkozik. László Attilával, a Nyakas Pince szőlészeti vezetőjével beszélgettünk, aki röviden bemutatta vállalkozásukat.

– Fehérboros vidéken termelünk, ezért fő fajtáink az Irsai Olivér, a Chardonnay, Rizlingszilváni, de van mellette még Sauvignon Blanc, egy kis Szürkebarát és Rajnai rizling is. A kék fajtáinkat rosé-nak készítjük el.

Pincészetünk története régi időkre vezethető vissza, ugyanis a TSZ-időkben termelő szövetkezet szőlőtermesztő ágazataként működött a jelenlegi vállalkozásunk jogelődje. Az első pincénket 1997-ben építettük és azóta évről-évre növekedni tudtunk – valamint azóta mi magunk palackozzuk is a borainkat. Mostanra körülbelül másfél millió palackos éves eladással büszkélkedünk.

szőlő

"A piacon Magyarország területén az egyedüli professzionális megoldásként találtunk rá a WineData Szőlészeti Termelés Monitoring rendszerre."

Számunkra nagyon fontos a környezettudatos termelés, ezért 2004 óta 90 hektárnyi területen az agrár-környezetgazdálkodási integrált szőlőművelési program által előírtak alapján gazdálkodunk, illetve 2020-tól 11,5 hektár szőlőterülettel részt veszünk a Biokontroll Hungária által tanúsított biogazdálkodásban – ismertette László Attila.

– Milyen előzmények tették indokolttá, hogy bevezessék a termelési monitoring rendszer használatát a gazdaságukba?

– A folyamatos növekedésünk lehetővé tette, hogy a szakmai érdeklődésen túl, a gyakorlatban is a precíziós gazdálkodás felé forduljunk.

Már régóta tudtuk, hogy szeretnénk intelligens monitoringra alapozni a termelésünket, ennek megfelelően, tudatosan kerestük azt a megoldást, amellyel ezt meg tudtuk valósítani. A piacon Magyarország területén az egyedüli professzionális megoldásként találtunk rá a WineData Szőlészeti Termelés Monitoring rendszerre, ugyanis csak ez a cég foglalkozott úttörőként kifejezetten a kertészetek gazdálkodási digitális menedzsmentjével.

Természetesen mi ragaszkodtunk egy olyan specialistához, amely az ültetvényeken belül a szőlészetek igényeire fejlesztette a rendszereit, hiszen ezen ültetvények igényei, termelési technológiái és működése nagyban eltér a szántóföldi gazdaságokétól. Így annak idején egyértelmű volt, hogy a WineData Szőlészeti Termelés Monitoring mellett döntünk, és immáron három éve használjuk nagy megelégedéssel.

időjárás monitoring

A WineData felületen állományban mért releváns adatok kérdezhetők le bármikor, bárhonnan.

– A rendszer mely moduljai teszik könnyebbé, gyorsabbá és átláthatóbbá a termelésüket a gyakorlatban?

– Amikor megismerkedtünk a WineData Szőlészeti Termelés Monitoring rendszerrel, gyorsan és egyszerűen megtanultuk a használatát és azonnal felfedeztük a négy különböző, azonban szorosan egymásra épülő modult:

A Környezeti monitoring részeként a területeinken elosztva 5 meteorológiai állomás működik. Ezek csapadékmennyiséget, szélerősséget, szélirányt, levélnedvességet, levegő hőmérsékletet, páratartalmat, talajnedvességet és talajhőmérsékletet, valamint globál / UV-B sugárzást mérnek.

Az adatgyűjtó állomások nagy pontosságú szenzorai az előzetesen beállított paraméterek alapján riasztásokat küldenek a szőlészet döntéshozói számára SMS-ben, illetve a rendszer összes eszközén keresztül, amikor a szőlőültetvényben fontos változás következik be.

időjárás adatelemzésA historikus adatok részletes elemzésére integrált felület áll rendelkezésre.

Mindezek mellett természetesen bármikor valós idejű információkat lehet elérni egy mobiltelefonos vagy számítógépes kattintással a környezeti paraméterekről, valamint a növényvédelmi beavatkozások tekintetében is komoly segítséget nyújt a rendszer intelligens tervezéssel és a beavatkozások előrejelzésével.

Szeretném újra kiemelni az adatok gyors és könnyű elérhetőségét, valamint az adatok átlátható rendszerezését, mind a valós idejű információk, mind pedig a tárolt folyamatok tekintetében! Ezeknek akkor is hatalmas szerepük van a gyakorlatban, amikor

egy kötelező adatszolgáltatással kapcsolatosan néhány kattintással megkapom akár a permetezési naplót, akár más, szükséges dokumentációt az órákon át tartó keresgélés és táblázatkezelés helyett.

Felbecsülhetetlen az értéke a valós idejű – a gazdaság területein 5 különböző helyszínről történő – adatszolgáltatásnak, különösen a kiszámíthatatlan, szélsőséges időjárási anomáliák idején. Ez a rendszer képezi jelenleg a növényvédelmünk gerincét. Egy-egy munkaszervezési folyamat tekintetében a gyors döntéshozatalhoz szinte már létfontosságúnak érezzük ezt a modult.
winedata

A WineData használata gyorsan elsajátítható.

Az internetes összeköttetésnek köszönhetően a változásokat azonnal látja a növényorvosunk is, aki a korábbi gyakorlatnál gyorsabban kiírhatja a permetezéseket. Ráadásul a rendszerben aktuális növényvédőszer-adatbázis is található, amely évente frissül az engedélyezett növényvédő szerek listája alapján – fűzte hozzá László Attila.

– Ahogyan az imént elmondtam, a környezeti monitoring szorosan összekapcsolódik a növényvédelem modullal, amely röviden összefoglalva követhetővé teszi az egyes területeken lévő ültetvények fenológiai fázisát, valamint jelzi a fertőzések fejlettségi állapotát a gyűjtött környezeti adatok és az adott ültetvény fenológiai státusza alapján. A rendszer továbbá integrált tervezési felületet biztosít a növényorvosok számára, így is támogatja a szakemberek munkáját.

Mindezekhez kapcsolódik a permetezés monitoring, amely lehetővé teszi a permetezőgép útvonalának és a felhasznált vegyszerek pontos mennyiségének folyamatos követését és automatikus dokumentálását.

Ebben a modulban tökéletesen kihasználhatók a precíziós gazdálkodás előnyei,

ugyanis a rendszer képes kezelni a digitális átfolyásmérővel rögzített permetszer-kijuttatást, a mért adatok alapján pedig optimalizálható a vegyszer-felhasználás.

A permetezés monitoring képes továbbá sorszintű permetezési „hőtérkép" megalkotására és kezelésére, valamint tökéletesen dokumentálja a növényvédelmi feladatokat a tervezéstől a védekezésen át a permetezési napló automatikus elkészítéséig.

A WineData permetezés monitoring modul által mért adatok alapján azonnal korrigálható és optimalizálható a vegyszerfelhasználás, ezáltal hatékonyabbá válnak a permetezések és csökkenthetőek a költségek is.

– Milyen szerepet tölt be a munkafolyamat monitoring modul?

– Nagyon fontosnak tartjuk a munkafolyamat monitoringot, ugyanis régóta megfogalmazódott már az igény arra, hogy bármikor, bárhonnan nyomon tudjuk követni a dolgozóink és a gépeink helyzetét, és azt, hogy éppen milyen munkát végeznek vagy miért állnak.

Itt szeretném kiemelni, hogy ez a modul azt is lehetővé teszi, hogy a növényvédelmi kijuttatások valós idejű munkafolyamataiba is belelássunk – és ezekbe szükség esetén akár azonnal be is tudjunk avatkozni.
monitoring

Teljes mértékben felhasználói interakció nélkül, automatikusan számolt munkafolyamat információk (munkagép, erőgép és dolgozó felismerése, művelt terület és lémennyiségintenzitások mérése stb.).

Természetesen a géppel végzett munkafolyamatokat automatikusam felismeri a rendszer és nagy pontossággal naplózza azokat akár dolgozók, gépek vagy táblák szerint rögzítve. Így a WineData a gépek vagy a dolgozók teljesítményértékelésében és a rövid- illetve hosszútávú feladattervezésben is nagy segítséget jelent.

– Kiknek ajánlaná a WineData Szőlészeti Termelési Monitoring rendszert?

– Annak idején nem volt pályázati lehetőségünk a rendszer megvásárlására, így ezt saját erőből valósítottuk meg, ám a jelenleg futó precíziós pályázatot nagyon jó lehetőségnek tartjuk, és természetesen biztatunk minden szőlészetet, pincészetet arra, hogy vegyék igénybe ezt a lehetőséget. Akinek az üzemmérete indokolttá teszi, döntsenek bátran a WineData Szőlészeti Termelés Monitoring mellett, ugyanis ez a rendszer nagy mértékben meg fogja könnyíteni a mindennapok munkafolyamatait. Ugyanennek a pályázatnak a keretében a kötelezően megvalósítandó precíziós növényvédelmi szaktanácsadásra is van szolgáltatása a WineData csapatának, mint regisztrált szaktanácsadó szervezetnek. Fordulj hozzájuk bizalommal!