A WAPA (The World Apple and Pear Association) 2021 év végi adatai szerint az Európában betárolt almakészletek mennyisége 4,92 millió tonna, ami 6,8%-kal több, mint 2020 azonos időszakában, írja a fruitveb.hu. Tekintettel arra, hogy a 2021-es almatermés 11%-kal volt több a 2020-asnál, ezen nem is lehet csodálkozni. Az Egyesült Államokban viszont 2,6%-kal kevesebb a betárolt alma, melynek az az oka, hogy Washington államban, amely a legjelentősebb termelőnek számít, 4%-kal esett vissza a termelés volumene 2021-ben.


Az európai körtetermés negyedével lett kevesebb, mint 2020-ban

A körtekészletekben 27%-os csökkenés tapasztalható (656,4 ezer tonna), ami főleg abból ered, hogy Olaszországban zuhanórepülést mutatott be a betárolt volumen. A készletek csökkenése összhangban van azzal, hogy a 2021-es európai körtetermés 26%-kal volt kevesebb, mint az előző évi. Ez az eredmény egyben az elmúlt 10 év legrosszabb körtetermése, amely nagyrészt a tavaszi fagyokkal magyarázható.

Az USA betárolt körtekészlete ezzel szemben 21,6%-os növekedést mutat 2020-hoz képest.

körte

Az európai körtekészletekben 27%-os csökkenés tapasztalható – Fotó: Pixabay

A fenti, európai számok nagyrészt összecsengenek a Prognosfruit korábban kiadott előrejelzésével, amely a NAK honlapján jelent meg.

Óriási kihívás a tavaszi időjáráshoz való alkalmazkodás

A szokatlanul hideg tavaszi időjárás 2021-ben szinte az összes gyümölcstermő növény esetében termelési problémákat okozott. Magyarországon a meggy, az őszibarack, a kajszi esetében is komoly terméskieséseket könyvelhettek el a termelők, sőt már a bodza is megsínylette a különösen hideg tavaszi időjárást.

Az időjárási problémák kiküszöbölésének érdekében a szakemberek számos megoldási lehetőséget figyelembe vesznek, az egyik legfontosabb szempontnak a közeljövőben a termőhely ideális megválasztása fog számítani.