Az orosz invázió óta ismét erősödni kezdett a nemzetközi kereslet a termékek iránt. Ami viszont nagy problémát és nehézséget okoz a termelők számára, az a bürokrácia. A háború kezdete óta nagyon sok borász szüneteltetni kezdte a tevékenységét, de voltak olyanok, ahol azonban jobb lett a helyzet - írta meg a szabadeuropa.hu.

Új csarnok és vendégház

Heorhij Molcsanov-nak az utóbbi hónapokban sikerült befejeznie az új borkóstoló csarnok, valamint a vendégház építését. Hozzátette, hogy a munka során gyakran hallatszódnak a fegyverek, a haderő gyakorlatozása, valamint az orosz csapások, ez azonban őt nem akadályozza meg abban, hogy tovább folytassa azt, amit elkezdett.

„Hadseregünk aktív műveleteket indított Herszon közelében, Mikolajivtól mintegy hatvan kilométerre délkeletre, így sok katonai mozgásnak vagyunk szemtanúi"

– mondta el a Slivino Village nevű borászat tulajdonosa, aki hozzátette, hogy az idei évben nagyon jó volt a termés, ráadásul már a fegyverek ropogása sem volt annyira zavaró, mint tavaly. Kitért arra, hogy a földjén még egy befúródóit bomba maradványait is megtalálta.

Mikolajivi területek

Még a háború kezdetekor az orosz csapatok Mikolajivi területekre is bonyolultak. Megpróbálták elfoglalni a repülőteret, majd folyamatosan lőtték azokat a sűrűn lakott városokat, amiket útközben találtak. A helyi önkormányzat épületét március 29-én még egy robotrepülőgép is eltalálta, amiben legalább 37 ember vesztette életét.

A borász azonban ennek ellenére sem hagyott mindent ott, a lakosokkal együtt megpróbálták fenntartani a korábbi életüket. Az ellenséges csapatoknak végül nem is sikerült elfoglalniuk a várost, visszavonulásra kényszerültek, de természetesen a háború nem szűnt meg létezni.

„Borászataink, embereink szakadatlan rakétacsapások mellett dolgoznak, ami elég veszélyes"

– emelte ki Szvitlana Cibak, az Ocsakivtól nagyjából 60 km-re található pincészet tulajdonosa. Ő szintén elmondta, hogy a harcok nem befolyásolták sem a tavalyi, sem pedig az idei termésüket.

Nem a háborúból profitálnak

Azt le kell szögeznie, hogy a helyi borászok még véletlenül sem a háborúból profitálnak. Az ok sokkal inkább az országból származó borok iránti nemzetközi kereslet növekedése. Ez elősegítette az ágazat bővülését.

A helyi bortermelés még a 2010-es években indult el felfelé, a kisüzemek termelése csak az utóbbi években kezdett el csökkenni. Ma csupán 26 kisüzemi termelő van Ukrajnában. A kijevi parlament a borászok nyomására még a nyáron új törvényt hozott.

„A kezdeményezés majd segíteni fog gazdasági ösztönzőket teremteni a kisüzemi termelés fejlesztése érdekében"

– írta meg Danilo Hetmancsev.

Az új szabályozás valamelyest enyhítette a bürokratikus akadályokat, amik már évek óta megnehezítették a szektorban dolgozók munkáját. Molcsanov viszont kihangsúlyozta, hogy amennyiben egy cég Európába akar szállítani, akkor túl sok papírt kell kitöltenie, amihez sok türelemre van szükség.

A Kisüzemi Bortermelők Egyesületének vezetője úgy nyilatkozat:

„Elég nehéz volt további munkaerőt felvenni. Jelentős kihívás volt az engedély megszerzése. Most már az érintettek végre a fő feladatukra fókuszálhatnak, arra, hogy kiváló borokat készítsenek."

Ehhez hozzátartozik, hogy Ihor Marcsuk parlamenti képviselő szerint az egyszerűsített eljárásnak hála rövid időn belül megkaphatják az első engedélyeket.

Nagy fejlődésen ment át az ukrán borszakma az utóbbi években - fotó: pexels.com

A legjobb terület

Molcsanov borász hozzátette, hogy ők voltak az elsők az országban, akik pár évvel ezelőtt az új jogszabály alapján engedélyt kaptak arra, hogy kis épületeket húzzanak fel. Pár évvel ezelőtt ültettek egyhektárnyi szőlőt, majd kisüzemi termelésbe kezdtek.

Dmitro Goncsaruk szerint azonban - aki egy Londonban élő sommelier - a kedvező éghajlati adottságok, valamint a jó termőföld miatt a legtöbb termelő erre a területre koncentrálódik. Itt van esélyük arra, hogy végül jó termést realizáljanak.

Az ukránok számára az borszakma még egy nagyon új terület, de a termelők és persze a vásárlók is abban bíznak, hogy a népszerűség a következő időszakban tovább növekszik. Az ukrán bornak nagy jövője van, de erre még egy 10-15 éve biztosan várni kell.