A kétnapos rendezvény középpontjában többek között az ültetvények létesítésével és korszerűsítésével kapcsolatos feladatok és kérdések álltak, valamint az eddig benyújtott VP pályázatok értékelése, továbbá a kiírásra várók ismertetése hangzott el. A konferencia további célja volt, hogy a résztvevők megismerkedjenek a kiskultúrák engedélyeztetésének folyamatával, valamint a termelők, a Növényvédőszer Gyártók és Importőrök Szövetsége (NISZ), Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara (NMNK) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) érdekeit közös nevezőre hozzák a szervezők, melyre egy kerekasztal-beszélgetés keretein belül került sor.

konferencia

Közel 150 résztvevő jelent meg a konferencián – fotó: TÉSZ-ÉSZ

A konferencia ideje alatt háttéripari cégek kiállítása volt megtekinthető több témában (többek között a Metra Kft. kiállítása, aki öntözőrendszerek kis- és nagykereskedelmével foglalkozik), az udvaron pedig a DM-KER Kft. traktorait, permetezőit, valamint egy igazi újdonságnak számító – szőlő és gyümölcs ültetvények talajmenti fagy elleni védelmére szolgáló – FOG-DRAGON /KÖDVETŐ nevű gépet láthattak az érdeklődők. A gép a tűztérben meggyújtott tüzelőanyagot (pl.: széna- szalma- kukorica bála, szőlővenyige bála, nyesedék, rönkfa, kitermelt tuskó) elégeti és a keletkező hőt, füstöt és vízpárát az ültetvényben elteríti.

Megismerkedhettünk Florian Bonenfantal, a K.U.L.T. - Kress LLC egyik tulajdonosával, aki a mechanikai gyommentesítés gépesítésével foglalkozik. Jelenleg a mezőgazdaság teljes vertikumában építenek gyommentesítő gépeket. A K.U.L.T. cég különlegessége, hogy minden gépük egyedi, a termelő igényei alapján gyártják le. Erősségük még, hogy egyre kisebb méretű kultúrák irányába is találnak megoldásokat, pl. az 1 cm-es hagyma növények gyommentesítését is könnyen meg tudják oldani. Ezek a gépek apró alkatrészekből állnak, hogy minél pontosabban kivitelezzék a gyomok eltávolítását. Folyamatosan nyitnak és fejlődnek a gyümölcsösök gyommentesítése felé is.

gép

A K.U.L.T. gépeket mindig a a termelő igényei alapján gyártják le – fotó: K.U.L.T.

Az I-Con.Share görög szaktanácsadói hálózat képviseletében tartott előadást Konstantinos Doulgeridis – Szentpéteri Tamás szaktanácsadó (Fruttamas Kft.) tolmácsolásával – arról, hogyan lesz egy földdarabból export piacképes modern, szuperintenzív termő ültetvény, mi a sikerhez vezető út.

I-Con.Share görög szaktanácsadó képviseletében Konstantinos Doulgeridis – fotó: TÉSZ-ÉSZ

Felhívta figyelmünket arra, mielőtt belekezdünk egy ültetvénytelepítésbe, ésszerűen gondoljuk végig, hogy az adott alany, faj megfelelő választás-e a területünkre. Ennek érdekében ismertette, hogy melyek a legfontosabb szempontok ültetvénytelepítés előtt:

- klimatikus adottságok
- talajanalízis
- öntözési lehetőségek
- piaci lehetőség
- talaj fizikai minősége, sótartalma
- mikroklímatípus
- környezeti tényezők

A felsorolt tényezők részletes kielemzésével megtudhattuk, hogy ismeretükben ültetvényünk telepítését úgy elő tudjuk készíteni, hogy utána már csak az egészséges gyümölcsösünk fenntartására kell odafigyelnünk. Az előadás során elsősorban az alma, őszibarack, sárgabarack és cseresznye ültetvényekről esett szó, de kiemelt figyelmet kapott a Magyarországon nagy népszerűségnek örvendő fekete bodza is.

A görög szaktanácsadó említést tett az intenzív ültetvények előnyeiről, hátrányairól. Előnye többek között a korai termőre fordulás, magas terméshozam, szüreti munkák hatékonysága, fák hatékonysága, növényvédelem, valamint könnyen védhetőek jégháló rendszerekkel. Hátrányok közé tartozik a magas beruházási igény, magas munkaerőigény, és a nagyon nagy szaktudásigény. Nem elegendő csupán az ültetvény tulajdonosának szaktudása, a napi feladatokat elvégző (pl. metszés) munkások szaktudása is nélkülözhetetlen. De vajon mikor térül meg a beruházásunk? Az intenzív ültetvény elengedhetetlen technológiai eleme a jégvédő háló. Már a jégvédő hálóval elkerülhetjük a jégkár, fagykár és napégés által okozott terméskiesést, ami alapján hamar megtérülnek költségeink.

Ha viszont minden körülményt figyelembe véve a telepítésünket véghezvittük, fontos a folyamatos tápanyag-utánpótlás, amit a növények tápanyagszükségletei alapján kell megterveznünk. A legfontosabb a gazdálkodásra használt területek pontos megismerése és a precíziós tápanyag-gazdálkodás kialakítása, tudtuk meg a Haifa képviseletében Kéki Lászlótól. Rendszeres talajmintavétel, bővített talajvizsgálat, és azok alapján területeink részletes adattérképének felrajzolása, talajoldat EC, pH változásainak folyamatos nyomon követése, légi felvételek vagy műholdas hozamtérképek készítése, összehasonlítása az elmúlt évek felvételeivel. Ezek alapján a területen belüli differenciált műtrágya-kijuttatás, különös tekintettel a védett formában való nitrogén-kijuttatására (Haifa CoteN, Turbo-K Plus).

A talajvizsgálatnak manapság már van azonnali, okostelefon alkalmazással összekötött kézi talajszkenneres módja is. Ez a gyorselemzési technológia háromféle különböző hullámhossz tartományban dolgozó színképelemző szenzorral dolgozik és az adott talajmintánk nitrogén, foszfor, kálium, pH, EC, és humusztartalmára ad azonnali választ. A bővített talajelemzés elvégzésére a gyorselemzést kiegészítendő egy un. Lab-in-a-box szett is rendelkezésre áll. A készülék segítségével területeink tetszés szerinti pontjáról kaphatunk azonnali talajvizsgálati adatokat.

Haifa

A Lab-in-a-box rendszerrel gyors talajelemzés végezhető területein bármelyik pontjáról – fotó: Haifa

Az első nap során előadásokat hallhattunk még szaporítóanyagokról, támrendszer és jégháló kiépítéséről, különböző posztharveszt eljárásokról is, valamint arról, hogy, mikor és milyen esetben elengedhetetlen egy jól felkészült szaktanácsadó igénybevétele, a termesztéstechnológia integrálása egy gazdálkodó számára.

Az első nap utolsó előadásaként a Kertészportált mutatták be a résztvevőknek. Ez egy információmegosztó portál, mely a zöldség-gyümölcs ágazat piaci és marketing információi mellett növényfajonként és technológiai elemenként foglalja össze a termesztés újdonságait, taglalja egy-egy probléma megoldási lehetőségeit, valamint bemutatja a hazai és nemzetközi kertészeti kutatások eredményeit.

A weboldal ezen felül számos további funkcióval, a zöldség-gyümölcs ágazat elsődleges szakmai információs portálja. A cél, hogy a tudomány és a szakma egymásra találjon. Az oldalon megjelenő információk az adott ágazatban dolgozó termelők érdeklődési köréhez kapcsolódnak.

A rendezvény második napján hangsúlyos szerepet kapott a kerekasztal-beszélgetés, ahol a résztvevők szabadon vitathatták meg kérdéseiket a jelenlevő cégek képviselőivel, Nébih szakértőkkel és más szaktekintélyekkel.

A kerekasztal beszélgetésen sok aktuális kérdést válaszoltak meg a résztvevők – fotó: TÉSZ-ÉSZ

Szó esett a hazai kajszibarack kertészetek számára nehézséget okozó, a déli országokból kikerülő versenytársakhoz képest hazánkban alacsony számban engedélyezett növényvédő szerekről és használatukról. Felmerült az egyre nagyobb problémát jelentő levéltetű és lisztharmat elleni védekezés kérdése is. A beszélgetés érintette a Candidatus Phytoplasma prunorum fitoplazmát, amit a szilvalevél bolha terjeszt kajszi ültetvényekben, és az ellene való védekezés problémáiról. A bakteriális betegségek is egyre nagyobb méretet öltenek kajszi ültetvényekben, a jelenlevő Pseudomonas sp. mellett egyre többször észlelhető a Xanthomonas sp. baktérium is, melyek ellen szintén nincs megfelelő készítmény.

Szükséghelyzeti engedélyek megadása, és elutasítása is figyelmet kapott a kerekasztal beszélgetés keretein belül, pl. a fekete bodza esetében a Pledge-re és a Pyranica-ra Envidor-ra, Mospilan, Dual Gold és Stomp-ra kértek engedélyt, de a tavalyi évvel ellentétben idén elutasították azokat. Emellett viszont számos kultúrában adtak ki szükséghelyzeti engedélyeket, valamint kiadásuk jelenleg is folyamatosan történik.

A kiskultúrák számára ezek a kérdések évek óta megválaszolatlanok és egyre nagyobb problémát jelentenek, megoldásuk egyre égetőbbé válik. A cél az lenne, hogy – az amúgy sem erre való, ideiglenes problémamegoldásként üzemelő – szükséghelyzeti engedélyek megkérése és kiadása helyett egy olyan közös összefogás alakuljon ki a termelők, szaktanácsadók, a növényvédő szer gyártók és a Nébih között, amely egymás munkájának segítésével gyorsabb és hatékonyabb engedélyezési folyamatot eredményezne. Ezáltal az adott növényvédő szert minél hamarabb használni lehetne az ültetvényekben.

A Tész-Ész figyelmükbe ajánlja még a soron következő áprilisi programjait:
Szamóca Szakmai Nap – Bordány (2017.04.12.)
Görög Szakmai Út – Thesszaloniki – (2017.04.26-30.)

Rendezvényekről bővebb információ: www.kerteszportal.hu

Szerzők: Bogya Zita, Vincze Viktória – TÉSZ-ÉSZ