A kínai almaültetvényeket ért május közepi fagykár miatt kedvező pozíciókkal várhatják az új szezont a lengyel sűrítmény-előállítók. A termelők is reményteljesek, de rosszul is járhatnak, ha a történelem ismétli önmagát - olvasható a fruitveb.hu cikkében.

alma

Nagy a kereslet az ipari alma iránt – fotó: pixabay.com

Kína legnagyobb gyümölcstermesztő körzeteit kemény fagyok sújtották

Kínában a május 9-14. közötti fagyok a helyi szakértők becslése szerint 30%-os terméskiesést is okozhattak - így az eddigi évi 45 millió tonna körüli almatermés várhatóan 30 millió tonna körül alakul majd, aminek a piaci elemzők szerint komoly kihatása lesz az almasűrítmény (AJC, apple juice concentrate) világpiaci árára.

Ez kedvező lehet a  lengyel és a magyar gyümölcstermelők számára is, persze sok múlik majd a feldolgozóipari szereplőkön is.  Az almasűrítmény legnagyobb globális termelői Kína, Lengyelország és Törökország. Nagy a valószínűsége, hogy az idén -  2019-et követően  - ismét Lengyelország lesz a világ legnagyobb almasűrítmény-előállítója.


Nagy a kereslet az ipari alma iránt

A gyümölcstermesztők szempontjából Lengyelországban jelenleg igen kedvezően alakul a helyzet, mert a feldolgozók elismerik, hogy az ipari alma iránt nagy a kereslet. Az ipari alma 2022/23-as szezonját már a kezdetektől fogva nagy kereslet jellemzi.

Május végén a termelők az ipari alma kilójáért a támogatás összegével együtt közel 1 PLN/kg (83 Ft/kg) árat kapnak, és az ipari alma drágulása magasabb árat jelent az étkezési alma esetében is.

Lehet, hogy a történelem ismételni fogja önmagát

A lengyel gyümölcstermesztők számára a világ legnagyobb almasűrítmény-termelőjének lenni még nem feltétlenül jó hír. Jó példa erre, hogy 2018-ban is ehhez hasonló volt a helyzet. A kínai gyümölcságazatot olyan történelmi mértékű fagykár sújtotta, hogy a szokásos 40-45 millió tonnás termés helyett mindössze 32 millió tonnát takarítottak be.

Ez körülbelül 50%-kal hajtotta fel a feldolgozni való friss gyümölcs árát és drasztikusan csökkentették a légyártáshoz rendelkezésre álló alapanyag mennyiségét. Azt is olyan drágán kínálták eladásra, hogy az versenyképtelenné tette volna a sűrítmény árát. A sűrítmény exportja 2018 novemberéig a sokéves átlagnak megfelelően alakult, majd amikor az előző évről maradt átmenő készletek is elfogytak, lejtmenetbe váltott. Tavaly a kínai termés jó volt, ezért az átmenő készletek miatt az idén is hasonló dinamika várható. (Ennek persze az is a feltétele, hogy a kikötők rendesen üzemeljenek majd, lévén, hogy Sanghaj még mindig le van zárva koronavírus-járvány miatt.)

"A lengyelországi feldolgozóipar 2018-ban gyakorlatilag sűrítménykészlet nélkül indult (a 2017-es alacsony termés után). Ez azonban nem akadályozta meg azt, hogy a híres-hírhedt 0,08 PLN/kg (7 Ft/kg alatti) árszint alakuljon ki, a lengyelországi feldolgozóüzemek pedig rekord nyereséget érjenek el. A magasabb sűrítményárak tehát 2018-ban semmilyen módon nem javították a lengyel gyümölcstermesztők jövedelmi helyzetét "- vonja le a következtetést a fruitveb.hu cikke.