Most már biztos, hogy az amerikai lepkekabócát sem gyérítették meg a téli mínuszok. Már néhány hete megérkeztek az áttelelő tojásaikból a lárvái és velük a csöpögő váladékuk, a mézharmat. A fotón, a teljesen kifejlett, szárnyas imágó melletti fiatal lárvák, a rovar folyamatos, elhúzódó kikelését bizonyítják – írja Zsigó György.

Nem lehet egyetlen permetezéssel elcsípni a lárvák többségét pl. tavasszal, a kikelésükkor. Ráadásul több száz tápnövénye van, valahol biztosan megtalálható a környéken. Újból és újból beköltözik a közterületre és a kertekbe is. Permetezéssel nem lehet 100%-osan megszüntetni a jelenlétét. Ezt meg kellene értetni a lakosokkal! Ha mégis a permetezés mellett döntenek, akkor közterületen a Dimilin 25 WP, a felszívódó Mospilan 20 SG és a kontakt Decis Mega jöhetnek szóba. A lárvatelepet védő fehér viaszszálakat olajos adalékkal oldhatjuk fel, így segíthetjük a rovarölők hatását. A növényeken okozott kártételük elenyésző, nem tartoznak a jelentős kártevők közé.

kabóca

Amerikai lepkekabóca – fotó: Zsigó György

Hullik a platán kérge, telefonálnak ijedten a fákat féltő lakosok. Az aszály még a faóriásokat is megviselte, ettől válik le nagy foltokban a kérge. A mélyen gyökerező, nagy termetű fák gyökérzónájához nem tudunk elegendő vizet juttatni. Mikroelemeket tartalmazó lombtrágyákkal segíthetjük növényeinket a szárazság és a kánikulai forróság kivédésében. Közterületi tapasztalat híján csak utalni tudok a szakmai ajánlásokra: az algát, aminosavakat, huminsavat, gyógynövényeket tartalmazó „bioszerek” hatása pont a stresszhelyzetek kivédésében jelentkezik. Már több tíz ilyen termék kapható, kérem próbálják ki ezeket és osszák meg velünk az eredményeiket.

platán

Hullik a platán kérge – fotó: Zsigó György

Az elmúlt száraz hetekben keletkező minimális pára, harmat is elegendő volt a lisztharmatoknak a terjedéshez. A mai fényképen a fiatal platánhajtáson láthatják a tüneteit. Csaknem az összes közterületi növényünknek van saját lisztharmata. Ahol szóba jönnek a lisztharmatfajok, ott a permetléhez, adagoljanak a megfelelő gombaölő szerekből is. Engedélyezett pl. a Topas 100 EC, a TihovitJet, a Michrotiol Special, a Tazer 250 SC. Az aláhúzottak kéntartalmúak, 25 C0 felett perzselhetnek.

lisztharmat

Lisztharmat platánon – fotó: Zsigó György

Figyelmükbe ajánlom a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas megyei Szervezetének a honlapját. Itt sok közterületi kártevőkről találhatnak hasznos információkat, pl. a boróka díszbogárról, a szúbogarakról vagy a selyemfényű puszpángmolyról.

Ez utóbbira Both Gyula, az elnökük ajánlotta a Runner 2 F és a Steward 30 DF rovarölőket, melyeket már a moly tojásrakását megelőzően kell kijuttatni, mert tojásölő hatással is rendelkeznek. Ennek a kezelésnek eljött az ideje! Az országos csapdahálózatunk fogási adatai azt mutatják, hogy a lepkék országszerte rajzanak, párzanak.

puszpángmoly

Selyemfényű puszpángmoly – fotó: Zsigó György

A kikelt, még fiatal hernyók ellen a korábbi években bevált a Dimilin 25 WP, melyet nagy nyomással a bokrok belsejébe kell bejuttatni. Ez kontakt akár a Decis Mega, melyet a felszívódó Mospilan 20 SG-vel kombináltan érdemes kipermetezni. Hetente többször is ellenőrizzék a puszpángbokrok belsejét, ott tartózkodnak a lárvái. Alaposan vizsgálják át a faiskolai lerakatokból származó árukat is, ezekkel is behurcolhatják a kártevőt!

További fotókért, a házikerteseknek szóló felhívásokért és a rajzási táblázatok megtekintéséért kattintson ide. Az Agroinform Növényvédőszer adatbázisa elérhető ide kattintva.