Az utóbbi évek legjobb szőlő- és bortermése várható idén
Idén várhatóan 62 ezer hektárnyi szőlőtermő területről összesen 550 ezer tonna termést takaríthatnak be a magyar szőlősgazdák – mondta el a mezőgazdaságért felelős államtitkár Soltvadkerten, a X. Márton-napi újborünnepen. Feldman Zsolt hozzátette, a hektáronkénti termésátlag csaknem másfélszerese a tavalyinak.

Új pályázatok – 73 millió forint a sertéságazat piaci megjelenésére
2018. november 12-től 2018. december 7-ig 3 kategóriában, összesen 73 millió forintos keretösszegből, kizárólag a sertéságazat piaci megjelenését erősítő, vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak az ágazatot vagy annak valamely szegmenség bemutató, fejlesztő gazdasági társaságok, köztestületek, szövetségek, egyesületek, alapítványok és szakmai szervezetek, terméktanácsok.

Mire figyeljünk őszi kultúráink nitrogénellátásánál?
A tápelemek közül a nitrogén áll az egyik legszorosabb kapcsolatban a termés mennyiségével és minőségével. Hiánya gátolja a növekedést, túlzott jelenléte terméscsökkenést és minőségromlást okoz.

repce

A gyengébb lombozat (bal oldalon) nem feltétlenül jelent rosszabb kondíciót ősszel a repcében – fotó: Timac Agro Hungária Kft.

A kábítószer után az élelmiszerben van a legnagyobb pénz a feketegazdaságban
Nincs sikeres agrárium sikeres élelmiszer-feldolgozás nélkül – az élelmiszeripar stratégiai ágazat, kiemelt feladat annak komplex fejlesztése, melyhez 300 milliárd forintot biztosít a kormány – mondta Nagy István agrárminiszter az agrárkamara által szervezett Élelmiszeripari körkép – 2018 konferencián.

AM: az új állattenyésztési törvény a magyar tenyésztők érdekeit szolgálja
Fontos szempont az új állattenyésztési törvény megalkotásánál, hogy az uniós rendelet szabta keretek között a lehető legjobban védje és segítse a magyar tenyésztőket, valamint segítse a hazai tenyésztésszervezési rendszer megerősítését – mondta Nagy István agrárminiszter.

Jóval többet adnak a gabonáért, mint tavaly
Szeptemberben 6,2 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak az egy évvel korábbiakhoz képest, a növényi termékek ára 12,1 százalékkal emelkedett, az élő állatok és állati termékek ára 2,8 százalékkal csökkent – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mivel több a szerves trágya, mint a műtrágya?
A növényre gyakorolt hatásában miben hasonló és miben különbözik egymástól a szerves és a műtrágya? Van-e minőség tekintetében a szerves trágyák között különbség? Minden szerves trágya egyaránt jól használható a zöldségtermesztésben? Cikkünkből választ kaphattok ezekre a kérdésekre.

szarvasmarha

A hagyományos tartású állattenyésztés visszaesése következtében egyre kevesebb a növénytermesztésben használható jó minőségű szerves trágya – fotó: Shutterstock

Növényvédelmi előrejelzés: Egyre nagyobb stressznek lesznek kitéve a növények
A hosszan tartó meleg ősz megzavarta a növényeink fejlődését. Nehéz kérdés, hogy a ritka állományú, de jól fejlett – esetleg túlfejlett – növények sorsa mi legyen. Az Agroinform.hu 2018. 46. heti növényvédelmi előrejelzése.

Több újdonság is van az ökológiai gazdálkodás pályázatban!
Lassan, de biztosan emelkedő növényvédőszer- és műtrágyaárak, szűkülő mozgástér a hatóanyag-választékban, tartós egészségügyi kockázat és környezetterhelés, észrevehetően csökkenő biológiai sokszínűség az agrár-ökoszisztémában, romló talajállapotok és rossz irányba változó klíma? Nem feltétlenül kell kényszerpályán maradnunk. A döntés Önön múlik!

Feldman: az UHT-tejek áfájának csökkentése kiszoríthatja az importtejeket
Feldman Zsolt a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács VIII. Tejágazati konferenciáján Perspektívák a hazai tejágazatban címmel tartott előadásában rámutatott, hogy a friss tejnél a 2018. január 1-jén bevezetett 5 százalékos áfa óriási áttörést hozott: csökkent az importtej, nőtt a hazai tej aránya, és ugyanez várható a tartós tejeknél is.

AM: Kína érdeklődik a magyar agrártermékek iránt
Kína nyitott a magyar gabonafélék, az állati termékek és a bor importjára – közölte az Agrárminisztérium (AM) csütörtökön, miután Farkas Sándor, a tárca parlamenti államtitkára megbeszélést folytatott a Kínai Ipari és Kereskedelmi Szövetség delegációjával.

kép

A kínai piac importra szorul búzából, kukoricából és árpából, de az állati termékekre és a borra is jelentős a kereslet – fotó: Shutterstock

NAK: a vidékfejlesztés létfontosságú Magyarország jövője szempontjából
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2017-ben 220 ezer főt foglalkoztattak Magyarországon a mezőgazdaságban, az agrárium 3,3 százalékkal részesedett a bruttó hazai termékből (GDP).

A mezőgazdasági vállalkozások a digitális világban is boldogulni képes szakembereket várnak
A digitalizációra nyitott cégekre, gazdálkodókra, felsőoktatási és kutatási intézményekre, valamint diákokra van szükség – fogalmazott a mezőgazdaságért felelős államtitkár Gödöllőn, az Agrovirtus - egyetemek közötti digitális agrártechnológiai verseny megnyitóján.

Négy óra alatt költhettek el 200 millió forintot az agrárium fejlesztésére az egyetemisták
A Pannon Egyetem csapatának győzelmével zárult Magyarország első digitális-agrártechnológiai versenyének döntője a Szent István Egyetem Gödöllői Campusán, melyen az előválogatáson legjobban teljesítő 8 egyetemista csapat mérte össze tudását.

kép

Az első helyezett Agro-Masz AT csapat

Nem lesz még egy ilyen pályázat! Ragadja meg az utolsó lehetőséget gazdasága fejlesztésére!
Megjelent az élelmiszer-feldolgozó vagy borászati üzemek fejlesztésére kiírt pályázat! A mostani 2014-2020-as ciklusban valószínűleg utoljára.

A mezei pocok elleni védekezés lehetőségei
A mezei pockok elleni vegyszeres védekezés során fokozott figyelemmel kell lenni a vadállomány, egyéb állatok, valamint az emberek védelmére – figyelmeztet a NAK.

Növényvédőszer-maradékok a hazai élelmiszerekben: kell-e aggódnunk?
A növényvédőszer-maradékok veszélyeiről, előfordulásuk gyakoriságáról és mennyiségük csökkentésének lehetőségeiről olvashattok cikkünkben.

A búza és a kukorica ára is kedvezőbb a tavalyinál
Magyarországon az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 7,4 millió tonna kukoricaterméssel zárult az idei szezon, ez a volumen 10 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit.

Heti gépészeti híreinket megtalálja a gépészeti összefoglalónkban.

Indexkép: Farkas Imre/Agroinform.hu