Búza

A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza fronthavi jegyzése 185–190 dollár (USD)/tonna között hullámzott november első dekádjában. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 200 euró/tonna körül ingadozott a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése.

Magyarországon átlagosan 55 ezer forint/tonna körül iáfa és szállítási költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával november első hetében az AKI PÁIR adatai szerint. Ez az árszint az egy évvel korábbit 20 százalékkal múlta felül – olvasható az Agrárgazdasági Kutató Intézet jelentésében.

búza

Kukorica

Jól halad a kukorica betakarítása az északi féltekén. Az Európai Unióban 8,4 millió hektárról 7,1 tonna/hektár hozam mellett 59,4 millió tonna lehet az idei kibocsátás – akárcsak tavaly (Tallage). Magyarországon az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint 7,4 millió tonna kukorica terméssel zárult az idei szezon, ez a volumen 10 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbit.

A kukorica fronthavi jegyzése 145 dollár/tonna fölé emelkedett a chicagói árutőzsdén november első harmadában. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén 170 euró/tonna fölé araszolt a termény legközelebbi lejáratra szóló jegyzése. A magyarországi fizikai piacon átlagosan 46 ezer forint/tonna termelői áron forgott a termény november első hetében.

kukorica

Szója

Magyarországon az Agrárminisztérium tájékoztatása szerint a gazdák 60 ezer hektárról 2,9 tonna/hektár hozam mellett 174 ezer tonna babot takarítottak be.

A szójabab fronthavi jegyzése 320 dollár(USD)/tonna fölé emelkedett a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) november első harmadában. Az USA és Kína közötti kereskedelmi konfliktus ellenére nőtt az USA-ban megtermelt szójabab kikötői ára a betakarítás idején uralkodó csapadékos időjárás és annak minőséget befolyásoló hatása miatt.

Repce

Magyarországon 112 ezer forint/tonna körüli áfa és szállítási költség nélküli termelői áron forgott a repcemag november első hetében. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) 380 euró/tonnáig erősödött a repcemag fronthavi jegyzése november első dekádjában.

repce

Napraforgó

Magyarországon a termőterület csökkenése a termés 10 százalékos visszaesését eredményezte, az 1,8 millió tonna (AM) kibocsátásával azonban hazánk megőrizte harmadik helyét a főbb uniós termelők rangsorában.

A Tallage tájékoztatása szerint a napraforgómag ára világszerte ereszkedett szeptember végén – október elején. A termény ukrajnai kikötői ára (FOB) 9,5 dollárral 335,5 dollár/tonnára, belpiaci ára 16,5 dollárral 357,5 dollár/tonnára zuhant. Amszterdamban (CIF) 2 dollárral 376 dollár/tonnára mérséklődötta termény ára a megfigyelt periódusban. A franciaországi Bordeaux-ban 305 dollár/tonna volt az olajmagára 2018. október elején, 2,5 dollárral alacsonyabb, mint szeptember végén.

Magyarországon a fizikai piacon átlagosan 90 ezer forint/tonnáért cserélt gazdát az olajmag november első hetében az AKIPÁIR adatai szerint.

További terménypiaci híreket talál és a terményárak alakulását nyomon követheti az Agroinform.hu Terménypiacok rovatában.